Зарежда Събития

« Всички Събития

Перпендикулярче: Караджов Камък

15 май - 16 май

70лв.

 

Дати: 15, 16 май 2021

Записване: до 13 май 2021

С предлятното затопляне се преместваме постепенно към Западни Родопи, но оставаме на “каменна” тематика. Маршрутът ни ще бъде “класически” отвсякъде – ще посетим емблематични скални феномени и свети места – Белинташ, Караджов Камък, Кръстова гора, и ще покараме по емблематичните пътеки на пловдивската дружина.

Програма

Ден 1 (15.05)

Тръгваме от с. Тополово по черен път и постепенно се изкачваме до тракийското светилище “Белинташ”, откъдето, ще зърнем целта ни за вторият ден – Караджов Камък. Спускаме се по класическа родопска пътека до махала “Ряката”, откъдето, след като пресечем едноименната река няколко пъти за спорт, се изкатерваме до Кръстова Гора. Нощуваме в манастир „Света Троица“, на самия връх Кръстова Гора (1545 м). Желаещите да нощуват на палатка, могат да разпънат в двора на манастира.

Разстояние: 30км с приблизително 1500м денивелация

Ден 2 (16.05)

Сутринта, отново минаваме покрай Кръстова Гора и по билен черен път стигаме до Караджов Камък. Без да се страхуваме, че ще ни падне на главата, се изкачваме под него за да разгледаме панорамното плато и скалния комплекс. Оттам, захващаме дълга билна родопска пътека, която ни отвежда обратно в района на Белинташ. За финал, спускаме “Тополовската” – една от класическите и любими пътеки за каране на гадните майни 🙂

Разстояние: 23 км с приблизително 900м денивелация

 

Трудност

Пътеките по маршрута са една идея под средна трудност. Маршрутът от първия ден съдържа две дълги изкачвания и натрупва добра доза денивелация.

Храна

Участниците сами осигуряват храна за закуска/вечеря и през деня. Маршрутът не преминава през добре заредени населени места.

Нощувка

Нощуваме в манастир „Света Троица“ на връх Кръстова Гора. Нощувката е на цена 15 лв, която участниците заплащат самостоятелно. Желаещите да спят на палатка могат да разпънат в двора на манастира срещу символична такса от 2 лв и бонус – гореща манастирска баня!

Транспорт

Участниците сами осигуряват транспорта си до стартовата точка – с. Тополово. Разстоянието се изминава за 40 мин ч от Пловдив и за 2ч и 30 мин от София.

Екипировка

– Каска – задължителна
– Очила, ръкавици, яке за дъжд – препоръчително
– Протектори (наколенки, налакътници и др.), резервни дрехи – по желание

Оборудване

– Резервна гума, лепенки, помпа – задължително
– Мултифункционален инструмент (тулче), светлина (фар и/или челник) – препоръчително

Дарение към клуба за участие в прехода – 70 лв

Дати: 15, 16 май 2021

Записване: до 13 май 2021

Галерия

Детайли

Начало:
15 май
Край:
16 май
Стойност:
70лв.

Място

с. Тополово
с. Тополово,България+ Google Map

Организатор

Велоклуб Крива Спица – секция „Перпендикулярчета“
Телефон:
0894687103, 0879368320
Email:
ride@kriva.org
Уебсайт:
www.kriva.org