Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това event е минало.

Перпендикулярче: Източнородопски камъни

16.04.2021 - 18.04.2021

100лв.

 

„Перпендикулярчето“ е многодневен спортно-туристически преход с планински велосипеди, част от спортно-тренировъчната програма на „Велоклуб Крива Спица“. Участниците в прехода поделят разходите за проучване, подготовка, чистене на маршрута, транспортните разходи за превозване на багажа за бивакуване между местата за нощувка, и други оперативни разходи по обезпечаването на прехода. Разходите за всеки участник възлизат на 100 лв.

Дати: 16, 17, 18 април 2021 (!!! има възможност за участие и само в събота и неделя !!!)

Записване: до 14 април 2021

“Колкото по-на изток, толкова по-на изток!” – може би това щеше да каже Мечо Пух, ако беше байкър и природолюбител. Докато температурите са “таман”, ще се възползваме от условията да се насладим на многобройните светилища, скални феномени и девствени пътеки в малко познатите родопски кътчета на изток от Къдржали. В този район температурите ще са подходящи за да изтупаме миналогодишния прах от палатките и ще нощуваме на открито 🙂

Програма

Ден 1 (16.04)

От гр. Кърджали минаваме да поздравим младоженците от скалния феномен “Каменната сватба”, откъдето директно се загубваме в плетеница източнородопски пътечки, които ни отвеждат над с. Панчево, където ни чака гледката около височинката “Карабаир”. Оттам, по пътища и пътеки, прескачаме отсреща до върха, приютил древната крепост Моняк. Любуваме се на “родопската ривиера” – яз. Студен Кладенец, след което се спускаме по камениста пътека до с. Широко Поле. Оттам, прекосяваме язовира по най-дългия въжен мост в България и се озоваваме в с. Лисиците. Минаваме под скалното светилище Чит кая и по черно-каменист път стигаме до с. Летовник, в околностите на което ще нощуваме.

Разстояние: 22км с приблизително 700м денивелация

Ден 2 (17.04)

За сутрешна загрявка се изкатерваме по стръмен, но панорамен асфалтов път до м. Дамбалъ и лековитата едноименна чешма. Избутваме се до зашеметяваща гледка над чешмата, поглеждаме откъде сме дошли предния ден, и се гмурваме в царството на пътеките! Каменисти, криви, засукани и игриви, предимно за каране, но понякога и за бутане, те ще ни преведат през светилището “Харман кая”, феномена “Вкаменената гора” и небезизвестния “Татул” – гробът на Орфей. Финишираме с кратко, но забавно спускане и нощуваме в околностите на с. Нановица.

Разстояние: 25км с приблизително 900м денивелация

Ден 3 (18.04)

Обръщаме курс на север, и по черни пътища и пътечки се изкачваме до с. Биволяне и билото над него, от което се спускаме обратно към въжения мост на с. Лисиците. Прекосяваме язовира отново и заобикаляме барчината на Моняк от изток. Тъй като първият ден ще е останал съмнение в нас, коя е правилната посока за каране на пътечките около с. Панчево, ще се върнем наобратно по тях, за да разберем!

Разстояние: 30км с приблизително 1200м денивелация

 

Трудност

Пътеките по маршрута са със средна трудност, но никак не са скучни 🙂

Храна

Участниците сами осигуряват храна за закуска/вечеря и през деня. Маршрутът не преминава през добре заредени населени места.

Нощувка

Нощуваме под звездите. Участниците сами осигуряват екипировката си за бивакуване.

Транспорт

Участниците сами осигуряват транспорта си до стартовата точка – гр Кърджали. Разстоянието се изминава за 1ч и 30 мин ч от Пловдив и за 3ч от София.

Екипировка

– Каска – задължителна
– Очила, ръкавици, яке за дъжд – препоръчително
– Протектори (наколенки, налакътници и др.), резервни дрехи – по желание

Оборудване

– Резервна гума, лепенки, помпа – задължително
– Мултифункционален инструмент (тулче), светлина (фар и/или челник) – препоръчително

Дати: 16, 17, 18 април 2021 (!!! има възможност за участие и само в събота и неделя !!!)

Записване: до 14 април 2021

Галерия

Детайли

Начало:
16.04.2021
Край:
18.04.2021
Стойност:
100лв.
Събитие Тагове:

Място

г. Кърджали
Кърджали, България + Google Map

Организатор

Велоклуб Крива Спица – секция „Перпендикулярчета“
Телефон:
0879368320
Email:
atanas@kriva.org
Уебсайт:
www.kriva.org