Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това event е минало.

Перпендикулярче: Първенецът на Балканa

26.06.2021 - 27.06.2021

70лв.

 

Дати: 26,27 юни 2021

Записване: до 23 юни 2021

Стара Планина! Балкан, чуден и необятен, богат на история, богат и на природа. Едно от най-ценните му богатства, разбира се, са водопадите, и кога да го посетим, ако не в късна пролет, когато са най-пълноводни и най-внушителни?

Програма

Ден 1

Срещаме се в гр. Карлово (където ще финишираме на следния ден), откъдето според размера на групата и наличните превозни средства, се транспортираме до стартовата точка – с. Тъжа. От селото потегляме по черен път, който ще ни преведе покрай пръските на един от най-внушителните водопади на Балкана – Кадемлийското пръскало. Ще имаме възможност да погледнем и още един – Бабското пръскало – макар и отдалече. Неусетно излизаме във високопланинската долина, приютила х. Тъжа, където нощуваме.

Разстояние: 25км с приблизително 1400м денивелация

Ден 2

От х. Тъжа тръгваме по серия от панорамни черни пътища, които ни отвеждат до първенецът на Балкана – вр. Ботев (2376м). Оглеждаме свободната страна, в която живеем благодарение на героя, на който е кръстен балканския първенец След върха, ни чака дълго, технично и разнообразно спускане – в което ще “свалим” над 2000м височина, през заслон Ботев, х. Левски та чак до Карлово! Ако в групата има по-неопитни колоездачи, е възможно от върха да образуваме втора група, която да се спусне в Калофер по дълъг, но лесен, черен път.

Разстояние: 30 км с приблизително 1500м денивелация

Забележка:

На това „Перпендикулярче“, си носим всичко за 2 дни на гръб в раничката 🙂

 

Трудност

Първият ден е само изкчаване. Спускането от втория е подходящо за средно напреднали и за любителите на дълги и трудни спускания. При наличие на желаещи, има и лесен вариант на маршрута, със спускане по черен път.

Храна

В х. Тъжа можем да разчитаме на закуска и вечеря. За през деня е препоръчително да си носим собствена храна.

Нощувка

Нощуваме в х. Тъжа. Участниците сами заплащат нощувката и консумацията си.

Транспорт

Участниците сами осигуряват транспорта си до стартовата точка – гр. Карлово. Разстоянието се изминава за 1 ч от Пловдив и за 2ч от София.

Дарение към клуба за участие в прехода – 70 лв

Дати: 26,27 юни 2021

Записване: до 23 юни 2021

Галерия 

Детайли

Начало:
26.06.2021
Край:
27.06.2021
Стойност:
70лв.
Събитие Тагове:

Място

гр. Карлово
гр. Карлово, България + Google Map

Организатор

Велоклуб Крива Спица – секция „Перпендикулярчета“
Телефон:
0879368320
Email:
atanas@kriva.org
Уебсайт:
www.kriva.org