Перпендикулярче – Що е то?

Димана Ганчева Новини

Перпендикулярче – Идея, описане, записвания

Идеята за Перпендикулярчетата се появи, след впечатляващия интерес към Перпендикулярна вселена.

Запитахме се, защо това невероятно приключение да се случва само един път годишно?
И няма ли да е готино, да има няколко мини-версии, така да се каже? Хората, които не са сигурни, че ще могат да се включат и преодолеят „Голямата„, да тестват своите възможности и формата изобщо.

Речено – сторено. Всяка година подготвяме 6 броя Пепрпендикулярчета. Към момента преходите ни са за 3 или 4 дни, което си е почти една цяла Пепрендикулярна вселена. Един страхотен шанс да се включите, да опитате нещо ново или просто да се впуснете в дивото и да изчистите главите от градски задължения. В следващите редове ще ви разкажем за какво иде реч 🙂


Формат: Allmountain

Един основен формат, нали?
Важно е да имате умения както нагоре, така и надолу. Тоест да умеете да карате планински велосипед по разнороден терен. 90% от случаите сме на ход, катерим и спускаме една идея по-диви пътища и пътеки. Не изключваме и каране по асфалт.

Маршрутите са подходящи за напреднали и напредващи велосипедисти. Преминаваме през приятно крос кънтри, до блажено XC и технично ендуро. Грубо на ден се правят между 25 и 40 км. с различна денивелация.

Какво е нужно, за да се почувствате приятно и да пожелаете да се запишете за Перпендикулярче:

1. Да разполагате с изправно и планинско колело  / Trail велосипед, XC велосипед, Ендуро велосипед / 
2. Да имате умения малко над средното ниво
3. Да разполагате с адекватна екипировка 
4. Да обичате спането под открито небе, красивите вечери на лагерен огън, да имате дух за приключения и новите запознанства.

* Забележка: Маршрутите, които подготвяме, не са предвидени за електрически велосипеди. Не рядко се случва да бутаме или носим за кратко велосипедите си по пешеходни терени. В допълнение, нощуването на палатки не предоставя възможност за зареждане на батерии.

Кратко описание:

Перпендикулярчето е многодневен спортно-туристически преход с планински велосипеди, част от спортно-тренировъчната програма на „Велоклуб Крива Спица“. Участниците в прехода поделят разходите за проучване, подготовка, чистене на маршрута, транспортните разходи за превозване на багажа за бивакуване между местата за нощувка, и други оперативни разходи по обезпечаването на прехода. 

Разходите за всеки участник възлизат между 130 или 160 лв. зависимост от продължителността. При синхронизиране с водачите може да се включите и за по-малко дни. Сумата не се променя, ако участвате само за някои от дните.

Екипировка:
– Задължително изправен планински велосипед! 
– Каска, наколенки, налакътници.
– Инструменти, помпа, тул, челник, лепенки за гуми, боза за тюблес гуми, резервни части / всичко, което може да ви потрябва, когато наоколо няма велосервиз и трябва да си помогнем сами. Разпределяме багажи си на такъв, който можем да вземем с нас на гръб – раница 12-20 литра и на багаж, който се вози в буса.

Бивак и храна:
– Всеки сам осигурява прехраната си за прехода.
– Почти навсякъде преминаваме през чешми и не чак толкова заредени магазини.
– Предвидете си храна за пред деня – сандвичи, барчета, вода литър, енергийни таблетки и т.н
– Палатка, чувал, шалте, челник;
– Репеленти против насекоми и комари;
– Аптечка. Ние разполагаме с такава и винаги я носим в себе си, за да можем да окажем първа помощ. Препоръчително и вие да имате такава при специфични нужди и леки наранявания.

Задължително правим планинска застраховка, която влиза в таксата на прехода.

Транспорт:
– Всеки сам осигурява транспорта си до стартовата точка.
– От там с наш бус се транспортира основен багаж, дрехи, палатки, чували, храна до биваците.
– Всеки един от записалите се получава имейл с подробна информация и инструкции.


Перпендикулярчета 2024

Източно Родопски Камъни 26-28 април, Кърджали
Дати: 26, 27, 28 април 2024, Записване: до 24 април
Форма за записване: https://forms.gle/gtbAeN69J6BEGNfEA
Facebook събитие: https://fb.me/e/vGFYYJ7T2
Телефон за връзка: 0879368320
Разходите за всеки участник възлизат на 130 лв.
Участниците в прехода поделят разходите за проучване, подготовка, чистене на маршрута, транспортните разходи за превозване на багажа за бивакуване между местата за нощувка, и други оперативни разходи по обезпечаването на прехода. Сумата не се променя, ако участвате само за някои от дните.

Ден 1: От гр. Кърджали минаваме да поздравим младоженците от скалния феномен “Каменната сватба”, откъдето директно се загубваме в плетеница източнородопски пътечки над с. Панчево. Там ще се насладим на гледката около  “Карабаир”, след което по пътища и пътеки, прескачаме отсреща до върха, приютил древната крепост Моняк. Ще се любуваме се на “родопската ривиера” – яз. Студен Кладенец, след което се спускаме по камениста пътека до с. Широко Поле. Пресичаме язовира по най-дългия  въжения мост в България, посока с. Лисиците. Минаваме под скалното светилище Чит кая и по черно-каменист път стигаме до с. Летовник за първи бивак! Разстояние: 22км с приблизително 700м денивелация

Ден 2: За сутрешна загрявка се изкатерваме стръмен, но панорамен асфалтов път до м. Дамбалъ и лековитата едноименна чешма. Избутваме до зашеметяваща гледка над чешмата, поглеждаме откъде сме дошли предния ден, и се гмуркаме в царството на пътеките! Каменисти, криви, засукани и игриви, предимно караеми, но понякога и за бутане 😉 Но пък няма как да стигнем до светилището “Харман кая”, феномена “Вкаменената гора” и небезизвестния “Татул” – гробът на Орфей. Финишираме с кратко, но забавно спускане и нощуваме в околностите на с. Нановица. Разстояние: 25км с приблизително 900м денивелация

Ден 3: Третият ден ще тръгнем посока Юг по асфалтов път към с. Време, от където хващаме пътечка почти до Момчил град. Прекосяваме и града и отивам за последната игрива и разнообразна пътека след града, където ще ни чака буса за извозване на шофьорите. Разстояние: 22км с приблизително 200м денивелация


Дяволски Потайности 23-26 май, Ардино
Дати: 23, 23, 25 и 26 май 2024
Записване: до 21 май (!!!Възможност за записване само за някои дни!!!) Моля потърсете ни.
Форма за записване: https://forms.gle/n5dPRDiGSfspiyHHA
Facebook събитие: https://fb.me/e/3sPW1McyH
Телефон за връзка: 0879368320
Разходите за всеки участник възлизат на 160 лв.
Участниците в прехода поделят разходите за проучване, подготовка, чистене на маршрута, транспортните разходи за превозване на багажа за бивакуване между местата за нощувка, и други оперативни разходи по обезпечаването на прехода. Сумата не се променя, ако участвате само за някои от дните.

Ден 1 (21.05) Правим сборен пункт в Ардино! Следва бърз разбор на техниката, закусваме и тръгваме по стръмния асфалт към село Ахрянско. От селото се разкриват невероятни гледки. Карането през този ден ще е по черни пътища и пътеки. В края на деня ни чака шеметно спускане до Дяволския мост! След още малко въртене пристигаме до мястото за бивакуване. Разстояние: 19км с приблизително 600м денивелация

Ден 2 (22.05) За този ден ще закусим обилно, защото ни чака малко по-дълго каране. Тръгваме по асфалтов път, който ще премине в приятни пътечки. Целта ни е да стигнем най-високата точка на село Синчец. От там започва магията и влизаме в едни от най-дивите части в околността. По силно пресечен терен ще стигнем до село Воденичарско и природния феномен Счупената планина. Точно там ще бъде втората ни нощувка! Разстояние: 30км с приблизително 1100м денивелация

Ден 3 (23.05) През този ден ще посетим крепостта Устра, ще пускаме приятни пътеки и ще караме в един от най-красивите райони в Родопите. Нощувката ще е също на приказното място с уникални гледки до село Еленка! Разстояние: 27км с приблизително 1000м денивелация

Ден 4 (24.05) Придвижвайки се по билото по черни пътища ще стигнем село Гърбище. От там по пътечка ще отидем до Орлови скали, след което се връщаме обратно до Ардино. Разстояние: 20км с приблизително 700м денивелация.


Три-скални Възвишения 28-30 юни, Триград
Дати: 28, 29, 30 юни 2024, Записване: до 26 юни 2024
Форма за записване: https://forms.gle/pTQti1YDXH9KZTUh6
Facebook събитие: https://fb.me/e/1bdvrOUAA
Телефон за връзка: 0879368320
Разходите за всеки участник възлизат на 130 лв.
Участниците в прехода поделят разходите за проучване, подготовка, чистене на маршрута, транспортните разходи за превозване на багажа за бивакуване между местата за нощувка, и други оперативни разходи по обезпечаването на прехода. Сумата не се променя, ако участвате само за някои от дните.

Ден 1: Стартираме от Триград, община Девин със стръмно изкачване, което ни отвежда до панорамната площадка “Орлово око” над с. Ягодина. Откъсваме поглед от безкрайната гледка и се спускаме по неизброимите серпентини на пътеката до селото. Оттам, отново захващаме пътека, която ни отвежда до Ягодинската пещера. При желание и наличие на време, можем да се включим в група за посещение на пещерата. Оттам, потегляме нагоре по реката и по плетеница от черни пътища се озоваваме на вълшебна поляна над с. Триград, където ще бивакуваме. Разстояние: 25км с приблизително 1200м денивелация

Ден 2 : За закуска се спускаме по камениста, корениста и на места – речна, пътека към с. Триград. Оттам поемаме към вълшебната земя на “Чаирски Езера”. Обядваме в хижата и продължаваме с второ спускане за деня към с. Мугла. Оттам ни чакат няколко километра изкачване до поляната за бивак в местността “Касъка”. Разстояние: 24км с приблизително 1000м денивелация.

Ден 3: Малко изкачване за загрявка и се гмуркаме в една от най-класическите западно-родопски пътеки – от Перелишкото било към с. Мугла. Минаваме отново през селото, откъде се отправяме към изоставеното село Чамла към панорамно било, което ще ни отведе до следващата наблюдателна точка – площадката “Вълчи камък”, откъдето спускаме към стартовата ни точка – обратно в Триград. Разстояние: 33км с приблизително 900м денивелация.


Беслет 02-04 август, Сърница
Дати: 2-4 август, Записване до: 30 юли
Форма за записване: https://forms.gle/q7sADuFECpRtmPMW8
Телефон за връзка: 0879368320
Разходите за всеки участник възлизат на 130 лв.
Участниците в прехода поделят разходите за проучване, подготовка, чистене на маршрута, транспортните разходи за превозване на багажа за бивакуване между местата за нощувка, и други оперативни разходи по обезпечаването на прехода. Сумата не се променя, ако участвате само за някои от дните.

Ден 1: Сборен пункт в ГС Беслет над Сърница! Сърница се намира в едно от най-привлекателните райони на Западните Родопи. От там ще започне приключението в посока южното било от града. Предстоят ни доста километри по него, което пък ще ни разкрие страхотни панорамни гледки. Ето тук идва и черешката на тортата, най-високия връх в района, а именно БеслеТ. Дали ще има леТ или сладолед ще разберем на място 😉 Следва приятно спускане до Канина река, където ще направим бивак и разбор на деня. Разстояние: 40 км с приблизително 1200м денивелация

Ден 2: Днешния ден ще бъде сравнително лежерен. След приятно каране по пътища и пътечки ще стигнем до село Рибново, а след това и до Ковачевица и Долен където ще нощуваме. Маршрута на това Перпендикулярче ще бъде наистина живописен. Красота! Разстояние: 28км с приблизително 800м денивелация

Ден 3: По черни пътища и малко пътеки заобиколени от прекрасн борови гори ще се върнем до Сърница, заредени, уморени и готови за още 😉 Разстояние: 23км с приблизително 800м денивелация.


Четирите Рида, 06-08 септември Орехово, Модър
Дати: 27, 28 и 29 септември 2024, Записване: до 25 септември 2024
Форма за записване: https://forms.gle/Fnb4mJ61wA6af1keA
Facebook събитие: https://fb.me/e/5mTiRLwXp
Телефон за връзка: 0879368320
Разходите за всеки участник възлизат на 130 лв.
Участниците в прехода поделят разходите за проучване, подготовка, чистене на маршрута, транспортните разходи за превозване на багажа за бивакуване между местата за нощувка, и други оперативни разходи по обезпечаването на прехода. Сумата не се променя, ако участвате само за някои от дните.

Ден 1: Тръгваме от яз. Кричим, Чилингира, откъдето по черен път плавно се изкачваме и подминаваме с. Осиково, където след още някой километър изкачване ще стигнем до х. Персенк и там ще се установим за двете ни вечери. По желание може да се спи и двете вечери на хижата. Разстояние: 25км с приблизително 1250м денивелация.

Ден 2: Втори ден е по-дълъг, затова ранното тръгване е задължително. Тръгваме от х. Персенк по стар римски път, подсичаме едноименния връх и се спускаме по технична пътека към х. Скални мостове от където хващаме черен път до третата хижа деня – х. Кабата. От там се спускаме към с. Орехово и се отправяме към х. Персенк за вторта ни вечер под звездите. Разстояние: 23км с приблизително 1500м денивелация.

Ден 3: Финалният ден ще е предимно спускане. По черен път стигаме до с .Осиково и там се включваме към игривата и динамична пътека до ресторант Чилингира, на брега на язовир Кричим. Разстояние: 20км с приблизително 500м денивелация.


Зареница 18-20 октомври, Нареченски Бани
Дати: 18, 19, 20 октомври 2024, Записване: до 16 октомври 2024
Форма за записване: https://forms.gle/6WEwwg6Hq6WbKWkC7
Телефон за връзка: 0879368320
Разходите за всеки участник възлизат на 130 лв.
Участниците в прехода поделят разходите за проучване, подготовка, чистене на маршрута, транспортните разходи за превозване на багажа за бивакуване между местата за нощувка, и други оперативни разходи по обезпечаването на прехода. Сумата не се променя, ако участвате само за някои от дните.

Ден 1: Тръгваме от хотела от Нареченски бани, минаваме през село Косово и по черен път стигаме до панорамната гледка на летовище Бяла Черква. След кратко спускане по обратният път се прехвърляме по пътека посока село Косово. След кратко изкачване от селото хващаме втора пътека, по която стигаме до Нареченски Бани и хотела ни за двете вечери. Разстояние за деня: 35к с приблизително 1500м денивелация.

Ден 2: След закуска и кафенце се отправяме към следващите ни дестинации за деня, а именно х. Пашалийца. Ще спрем за кратка почивка там, ще се подкрепим с кой каквото си носи, след което ни очаква кратко спускане по асфалтов път. От него следва отбивка по черен път, по който стигаме до крепост Зареница, а от нея по техничка пътека със серпентини стигаме до Нареченски Бани. Разстояние за деня: 30км с приблизителна денивлация 1700м.

Ден 3: Ставаме, хапваме, освобождаваме хотела, и се отправяме последната ни точна за деня – село Бачково, като ще трябва да изкачим асфалтовия път до село Косово и почти стигайки до Бяла Черква се откланяме вдясно да се включим в дългата и разнообразна пътека към село Бачково. Разстояние за деня: 35км и приблизтелна денивелация 1100м.

  • Нощувка: Поради очакваните температури за сезона, нощуваме в хотел в гр. Нареченски Бани. Участниците сами заплащат нощувките си.
  • Храна: За вечеря и закуска можем да разчитаме на кухнята на хотела, като участниците сами плащат консумацията си. За през деня е необходимо участниците сами да осигурят храната си за през деня, тъй като не минаваме през населени места, или такива с липсващи или работещи магазини.

Описание, трудност, задължителни условия

» Екипировка:
– Изправен велосипед
– Каска – задължителна
– Очила, ръкавици, яке за дъжд – препоръчително
– Протектори (наколенки, налакътници и др.), резервни дрехи, топли дрехи
– Спален чувал и палатка

» Оборудване:
Резервна гума, лепенки, помпа – задължително. Мултифункционален инструмент (тулче), светлина (фар и/или челник) – препоръчително.

» Трудност: средна към висока

» Храна:
Участниците сами осигуряват храна за закуска/вечеря и през деня. Маршрутът не преминава през
добре заредени населени места.

» Нощувка:
В повечето случаи,нощуваме под звездите. Участниците сами осигуряват екипировката си за бивакуване.

» Транспорт:
Участниците сами осигуряват транспорта си до стартовата точка.

✅ Всички записали се ще получат имейл с потвърждение, както и детайлна информация, gps трак, начална точка на тръгване, както и точен час. Ако случайно не получите такъв имейл, пишете ни. 

✅ Ако сте възпрепятствани и няма да успеете да дойдете или закъснявате, задължително се свържете с организаторите.


Пълно описание, информация може да намерите и във фейсбук страницата ни. Там всяко едно Перпендикулярче ще има собствен ивент. Не се стеснявайте да ни пишете ако имате въпроси или предложения!