Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това event е минало.

Перпендикулярче: Тур дьо Утроба

9 април - 11 април

100лв.

Дати: 09, 10, 11 април 2021

Записване: до 6 април 2021

Първото ни Перпендикулярче откриваме с летящ старт – ще наблегнем на каменисти, предизвикателни, дълги, както нагоре, тъй и надолу, а някъде и по равно, пътеки из дивите гънки на Източни Родопи, в околностите на пещера “Утробата”, известна още като “Дангърдак кая”. Незнаем какво точно значи това, но се гответе за голям “Дангърдак”! 

Поради ранния период на годината, ще нощуваме (и хапваме) при приятелите ни в хотел “Боровица”.

Програма

Ден 1 (09.04)

Събираме се на х. Боровица, откъдето поемаме към с. Бакалите. От селото, избутваме малко и по пътеки, изпълнени по стандарт “източнородопски”, достигаме местността Илиница. Там няма да можем да устоим на изкушението да се спуснем по шеметната пътека до с. Голяма Бара, въпреки, че ще трябва да се избутаме по нея обратно. Заслужава си! Връщайки се обратно горе, захващаме пътеката към панорамната площадка “Райски изглед”. Заредени с енергия от гледката към яз. Кърджали, се спускаме по камениста и БО4кава пътека до с. Пъдарци, откъдето се прибираме до хижата. 

Разстояние: 22км с приблизително 1000м денивелация

Ден 2 (10.04)

Готови за триатлон в дисциплина “плуване-бутане-каране”? Започваме с прекосяване на язовира! Ще измислим как 😉 От другата страна, захващаме крайбрежието му, пресичаме р. Арда и се изкачваме по приятен асфалт до с. Русалско. Оттам, ще захванем билото към на един от най-красивите върхове на Източни Родопи – “Бездвен” (1140 м н.в.). Преминавайки през махала “Дойранци”, достъпна само с магаре, се спускаме обратно към долината на р. Боровица по пътеката, която ние наричаме “Бизоните”. След като я спуснем, ще разкажем защо 🙂

Разстояние: 35км с приблизително 1200м денивелация

Ден 3 (11.04)

Отново потегляме към с. Бакалите, но този път ще заходим към билото по-северно и ще захванем безкрайно дълга поредица от автентични източно родопски пътеки, които ще ни отведат до подножието на пещера “Утробата”. Разглеждаме я, след което за финал се спускаме по перлата на “тур дьо Утроба” – класическата пътека от х. Боровица до пещерата.

Разстояние: 28км с приблизително 1200м денивелация

 

 

Трудност

Маршрутите са предизвикателни и са подходящи за хората, които обичат трудни пътеки и не се плашат от данък “бутане”, който трябва да заплатят за това удоволствие 🙂 

Храна

За вечеря и закуска можем да разчитаме на кухнята на хотел “Боровица”, като участниците сами заплащат консумацията си. За през деня, трябва да си носим собствена храна – преминаваме през малко на брой и слабо населени села. 

Нощувка

Нощуваме при приятелите ни в хотел “Боровица” (бившата хижа Боровица). Участниците сами заплащат нощувките си на преференциална цена от 20 лв. на човек за нощувка

Транспорт

Участниците сами осигуряват транспорта си до стартовата точка – х. Боровица. Разстоянието се изминава за 2 часа от Пловдив и за 3.5 часа от София. При желание, участниците могат да пристигнат в хотела и предния ден вечерта.

Екипировка

– Каска – задължителна
– Очила, ръкавици, яке за дъжд – препоръчително
– Протектори (наколенки, налакътници и др.), резервни дрехи – по желание

Оборудване

– Резервна гума, лепенки, помпа – задължително
– Мултифункционален инструмент (тулче), светлина (фар и/или челник) – препоръчително

Дарение към клуба за участие в прехода – 100 лв

Дати: 09, 10, 11 април 2021

Записване: до 6 април 2021

Галерия

Детайли

Начало:
9 април
Край:
11 април
Стойност:
100лв.

Място

х. Боровица
Семеен хотел БоровицаБългария+ Google Map

Организатор

Велоклуб Крива Спица – секция „Перпендикулярчета“
Телефон:
0894687103, 0879368320
Email:
ride@kriva.org
Уебсайт:
www.kriva.org