101 Sерпентини: нещо като равноSметка

Димитър Щуров Новини

Само преди 4 години на някой от “Кривите спици” му хрумна екстравагантната идея да организираме приятелска надпревара по завиване. Сега няма да се занимаваме с вечния въпрос дали дойде първо идеята и после мястото, или една определена пътека роди форма́та… А защо правим такива работи? Отговорът за нас е ясен.

Убедени сме, че нашият колоездачен път трябва да следва естествените гънки и живите форми на планината.

Техничното и отговорно (чак след това бързо) каране по пътеки с внимателно премерена и грижовна намеса от човешка страна е нашият водещ принцип в общуването ни с природата.

След това видяхме пътеката, тогава дойде и идеята за приятелска надпревара без сеч, без бързане… с много завои към велосипеден прогрес!

Първото издание на 101 Sерпентини се проведе през есента на 2017 г. по напълно неизвестната пътека над град Лъки, Родопите. Целта беше и продължава да е проста – всеки карач трябва да следва очертаните завои с възможно най-малко стъпвания и/или падания. Колело и колоездач трябва да са едно.

Първият път участваха 16 планински колоездача, които направиха 305 грешки по кривите и стръмни извивки на трасето (17 грешки средно на състезател). Карачът, който спечели съревнованието тогава, го постигна с 8 лоши завоя.

На втората надпревара през 2020 г. бяха направени само 169 прегрешения от 18 любители на техничното каране (9.4 грешки на състезател). Победителят натрупа само 2 наказателни точки, а първите 10 в класирането бяха направили по-малко от 10 нарушения. Времената на състезателните спускания варираха и двата пъти между 15 и 30 мин., но най-бързите го правеха с цената на повече грешки.

Какви изводи може да си направим от тази бездушна статистика? Каквито си искаме… ;)) Ако през първата година сме били малко на брой и не сме знаели с какво се захващаме, то през 2020 г. сме били също толкова малко, но с доста подобрени умения – почти два пъти по-малко грешки (169 спрямо 305) от малко повече състезатели (18 на 16).

На третата поред надпревара по стоте и една Sерпентини на 12-13 юни 2021 г. отново над гр. Лъки се включиха рекордните 26 планински колоездачи, сред които и една жена. Времето беше най-немилостиво от всеки път досега. Потопът не ни заля, но валеше точно толкова, че камъните по трасето да останат постоянно хлъзгави. Обективната sметка регистрира 346 грешни завоя, направени от 26 състезатели = малко повече от 13 грешки на състезател.

И внимание! Победителят Валентино Кътов от Vratsa Trails го стори със само две грешки – изравнено постижение с миналогодишното издание – но за забележителните 11:50 мин. Втори се нареди Стамен Димитров отново от врачанската школа, а на трета позиция остана Нено Делирадев, който много кара и силно вика по де що има трасе из България 😉 Мария Баева беше единствената от нежния пол, която пожела да кара, и затова си заслужи най-първото място. И пак първите десет в класирането направиха не повече от 10 грешки по автентично засуканата пътека.

Но не всичко е класиране в това кривоспицо начинание.

Даже напротив! Най-радостното е, че повече хора от всякога дойдоха не да се класират, а да надвият себе си, да се учат да завиват от по-напредналите, или просто да се забавляват и да си отдъхнат на ослепително зелен фон. Третото (за щастие) издание на 101 Sерпентини постигна златното сечение между разнообразие по възраст, умения, колела (редовни мекици, повратливи твърдаци и първата електричка), падания, прически и добри настроения.

Днес една жена, а следващата петилетка – към пълно джендър равновесие! 😀 

Специални отличия заслужават многото маршали по дължината на цялата пътека. Те са нашата будна колоездачна съвест, върховен колоездачен съд, бдящ за правилното вземане на завоите. При тях постиженията са разнообразни и ограничени единствено от кривата ви фантазия. Дали ще се окажете на пост No. 15, където се вписаха най-много грехове, дали сте на поста с хамак и цяло стекче бира, дали следите зорко всеки напреднал състезател за стойката, пренасянето на тежестта, та следващия път да им покажете… дали просто дебнете с фотоапарат поредната невероятна чупка, хвърляне през глава… или всичко едновременно. Все тая! Вие сте нашият човек, без който не можем. Огромно благодарим за вдъхновението, с което ни помагате! Вие сме Ние.

В кривоспиция смисъл от Стоте и една Sерпентини са винаги убедени и нашите невероятно верни приятели от Ivtec – универсалните автомобилни багажници за велосипеди и Omsight, които знаят как да облекат емоцията от всичко това.

Ние продължаваме отново заедно. Идвайте и вие!

Фото благодарности към mtb-bg.com и нашите маршали.