За клуба


Велоклуб „Крива спица“ е сдружение с нестопанска цел, регистрирано за извършване на обществено полезна дейност, със седалище град Пловдив. Сдружението съществува неформално от 2004 г. и е официално регистрирано по ЗЮЛНЦ през 2008 г.


Кои сме ние?

Членовете на клуба са обикновени хора с необикновени идеи. За тях велосипедът е не само спортен уред или средство за придвижване. Той е нещо много повече – страст и начин на живот – живот на две колела, живот по-близо до природата. Ако искате да видите как изглежда това – посетете нашите Галерии или заповядайте на някое от нашите мероприятия.

Какво правим?

Мисията на клуба е популяризиране на колоезденето като здравословен и осъзнат начин на живот. Велоклуб ‘Крива спица’ развива своята дейност главно в сферата на планинското колоездене. Клубът организира мероприятия от общ характер, състезания, ‘вело-школи’, изгражда, маркира и поддържа велосипедни трасета, грижи се за добрия имидж на колоездачите в обществото, както и за възпитението на вело-младежта. Освен това, разбира се, редовно караме велосипеди в планината.

Mисия

  • Да популяризираме колоезденето като здравословен и осъзнат начин на живот.
  • Да развиваме и подобряваме условията за практикуване на планинско колоездене в България.
  • Да насърчаваме опазването на природното богатство на нашата родина.
  • Да стимулираме активния начин на живот и да подпомогнем създаването на гражданско общество.

Управление

Върховен орган на сдружението е Общото Събрание, в което участват всички учредители на сдружението и избраните нови членове на Общото събрание.

Оперативен орган на Сдружението е Управителният съвет в състав:

  • Атанас Тодоров
  • Владимир Конушлиев (председател)
  • Владимир Русев
  • Ивайло Джалдети
  • Петър Говедарски
  • Цанко Петев

История

Всичко започва в началото на 2004 година, когато пътищата на все още малкия, но постоянно нарастващ брой планински колоездачи в Пловдив, започват да се пресичат – както в планината и в града, така и във виртуалното Интернет пространство. Постепенно от тези пресечни точки се „изплита” мини-общество, обединено от формула с два елемента – планина и велосипед. По естествен път се появява традицията на ежеседмичните сбирки – всяка сряда вечер оформилото се като своеобразен „клуб” мини-общество се среща, за да обсъди кои планински кътчета ще бъдат посетени на две колела идния уикенд.

„А как ще се казва нашият клуб?”, възниква въпросът.

„Защо не „Крива спица”?”, подхвърля някой шеговито… предложението е прието единодушно!

Макар избраното име да звучи закачливо и „криво“, за няколко години клубът доказва, че на думи  сме забавни, но на дела – сериозни. Активното участие на все още неформалното сдружение в провеждането на три вело-ралита от цикъла „Паралелна Вселена“ („Родопи 2004“, „Орфей 2005“ и „Пампорово 2006“)  превръща „Крива спица“ в синоним на неповторимо и вълнуващо  вело-приключение. „Вселените“,  организирани от „Паралел Юнивърс ЕООД“, протичат в тридневен формат, по специално подбрани от „кривите спици“ маршрути по черните пътища и пътеки на магическата планина Родопи. Уникалната комбинация от трудно и предизвикателно трасе, удивителна природна красота и истинска приятелска атмосфера бележат Велорали „Паралелна Вселена“ като най-голямото и най-очаквано изпитание в календара на българския планински колоездач. Всяко от трите състезания привлича над 100 любители на велосипеда и планината от всички краища на България.

В периода 2005-2007, част от бъдещите учредители на клуба ръководят „Sprint bike team“ – отбор по спускане към „Макском ЕООД“, с множество участия на международни и български състезания. През 2005 те участват съвместно с „Макском ЕООД“ и БКС в организирането на по-екстремни и гравитационно ориентирани надпревари – състезание по паралелен слалом „Sprint cup“ и състезание по спускане „Sprint Gravity Zone“, а през 2006-та и на Държавен шампионат по планинско колоездене. Отличителна черта на съревнованията отново е качественият подбор и подготовка на състезателните трасета.

Друга част от основателите на сдружението поемат ръководството на  „Велоклуб за деца към ТД Еделвайс“, където организират редовни вело-излети за деца и юноши в планината. „Кривите спици“ съвместно с  ТД Еделвайс организират и три вело-състезания за деца – две на гребния канал в гр. Пловдив (през 2006 и 2007 година) и едно на Младежки хълм, гр. Пловдив (2007 година), където малчуганите демонстрират истински спортен хъс и завидни умения в управлението на велосипед по технични маршрути и преодоляването на различни препятствия.

В продължение на традицията за ежегодни многодневни вело-преходи в Родопите, през месец Май 2007 година „Крива спица“ провежда първата „Перпендикулярна вселена“ – четеридневно мероприятие с несъстезателен характер по маршрут, преминаващ през едни от най-красивите кътчета на централни Родопи.

През октомври същата година, „кривите спици“ съвместно с ТД Еделвайс организират единствена по рода си надпревара – за пръв път в България се провежда 24-часов маратон по планинско колоездене. Дръзналите да участват въртят ден и нощ обиколки по трасе между гр. Пловдив и с. Оризаре, като някои от състезателите не мигват дори за минутка. Безупречното протичане на това уникално изпитание на духа и тялото, за пореден път потвърждава високия стандарт, заложен в основата на Велоклуб „Крива спица“.

Есента на 2007 година в редиците на клуба идват нови любители на формулата велосипед+планина и се заражда идеята клубът да се регистрира като самостоятелно юридическо лице по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. На провелото се на 28.12.2007 г. учредително събрание на бял свят се ражда официално Сдружение с нестопанска цел Велоклуб „Крива спица“.

Като официално регистрирано сдружение, клубът продължава да държи високо летвата на българската МТБ сцена. Второто издание на приключението „Перпендикулярна вселена“, проведено през Юли 2008 по билата на Западни Родопи, оставя незаличими спомени в сърцата на 44 участници, потопили се в магията на едно перпендикулярно измерение.

Вторият 24-часов маратон по планинско колоездене, организиран от „Крива спица“ през Септември 2008 година в района на село Марково (Пловдивска област), получава отлични оценки от участници и публика, и потвърждава стремежа на клуба към професионализъм.

Традицията на ежеседмичните сбирки на Велоклуб „Крива спица“ продължава и до ден днешен, но срещите вече се провеждат в четвъртък.


Партньори

mtb-bg.comxcosports.com
bikearea.orgdragbicycles.comturistbg.com
bftourism.net
360mag.bgdive-arapya.com
wcif-bg.orgbluelink.ne