Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това event е минало.

Перпендикулярна вселена 11

05.08.2017 @ 10:00 - 09.08.2017 @ 17:00

65лв

За изминалите 10 години чрез „Перпендикулярната вселена“ и други нейни паралелни форми успяхме да опитаме голяма част от Родопите! Дали от напредването на годините, от носталгията по незабравимите места и мириси, но някои от нас взеха да примляскват (с беззъба уста ;)) по минали патила, пътеки и ридове. Така за едни ще направим завръщане, а за други – ново откритие. Познатото ще се промени, а чуждото ще стане по-познато. Историята не трябва да се губи, а да се припомня и разказва. Така тя става легенда, а легендата мит… класикът твърди.

Побиха ли ви тръпки? 😉

Тази година ще се върнем към родопските гънки, които приютиха една от най-запомнящите се ПВ, но по един много различен начин. Някои могат да си помислят, че познават този район . Не хранете такива илюзии! Планината се променя заедно с нас, но други неща не: ще има да бутаме по пътека надолу, ще носим колелото по пътека надолу, даже ще има нанадолен асфалт, по който да носим!

Ако това няма да ви откаже и още искате да изкарате 5 дена в Родопите върху неудобна велосипедна седалка и тясна палатка (на отделни биваци няма да има вода), ако можете да го направите само с 80 литра багаж и да го споделите с още 100 колоездача, които хъркат, викат „НАЗДРАВЕ“, пеят, докато вие се опитвате да заспите… тогава си запазете дните между 5 и 9 август.

А за да участвате, не забравяйте, че трябва и да се запишете. Формата за регистрация ще бъде активна на 21 Февруари от 20.00 часа!

Ще ни бъде приятно да си припомним, за да открием… Родопите пак и пак!!


Ден 1: Тръгваме от Смолян по асфалта за с. Стойките. След Езерата се отбиваме и тръгваме по приятен черен път до подножието на в. Перелик! Малко след началото на черния път има за желаещите разходка до площадка „Червената скала“, която отнема 10 мин в едната посока. Денят представлява почти изцяло изкачване. Малко преди бивака минаваме през х. Перелик, но, доколкото знаем, тя не предлага храна. Спим на най-високия бивак от тази ПВ, а именно на 2000 м.

Ден 2: Минаваме цялото Перелишко било до в. Карлъка, от който се спускаме до „панорамния“ път над х. Ледницата. От него се спускаме по пътечка до с. Мугла. След селото предстои стръмно качване до билото над селото, кратка пътечка, отново изкачване до изоставеното село Чамла и още след това, докато се качим до билото, а по него, по приятна пътечка стигаме до местността Вълчи камък. Този ден се движим и изкачваме изключително по открити пространства! НА БИВАКА НЯМА ДА ИМА ЧЕШМА!! Последната чешма е в с. Мугла. Ние ще качим известно количество с камиона, но е хубаво да имате едно наум! Нощуваме на 1670 м.

Ден 3: Спускаме се до с. Гьоврен по игрива пътека. От селото до асфалта има една брутална пътека, която не е за всеки. Малко хора ще ѝ се зарадват!! Пътеката е тясна и вкопана в скалата с отвеси от едната страна. Чистото каране може и да е по-малко от 70%! Затова всеки, който не е супер мазохистично настроен, като влезе в селото, да се отбие от маркировката и да слезе по асфалта. При излизането на главния път хващаме по него за с. Триград. От селото следваме местността Орлово око над село Ягодина. След ахо-ихи се спускаме до Ягодина. Тук сме предвидили (по избор) малка допълнителна врътка по една пътечка, която минава точно под Орлово око, като връщането до Ягодина става по асфалта и от там се хваща по-яката пътека до Ягодинска пещера. След това малко асфалт и започваме да катерим към последния бивак, който е на 1450 м. Този ден отново караме по открито пространство!

Ден 4: Тръгваме отново със спускане по „ибаси яката“ пътека до с. Триград. След това се предвижваме до Чаирски езера и с. Мугла по пътчета и пътеки. От Мугла караме по „асфалта“ посока Смолян, докато се качим на най-високата му точка. Започва малко спускане по асфалта и се отбиваме към границата и местността Бълдъзени поляни. От там до последния бивак (1500 м) се предвижваме по черни пътища и нагоре-надолу.

Ден 5: Отново спускане! Най напред до м. Димово, след това и до друга и накрая до асфалта. По него се качваме 4 км до с. Кремне. Още 3 км черен път до с. Попрелка и влизаме в дебрите на пътеките до Смолян – 14 км няма видите път 🙂

Ще се радваме да се видим на 05.08 в 12 часа на паркинга до болницата в Смолян.

При участие в организирания петдневен преход с планински велосипеди в района на гр. Смолян в периода от 5 до 9 август 2017 г., наричан „Перпендикулярна вселена 11“, съгласен съм да спазвам стриктно следните правила:

  1. Движението се извършва само по определения от организаторите маршрут.
  2. Всеки участник сам е отговорен за наличността и качеството на подходящ и изправен планински велосипед, екипировка за бивакуване, храна, вода, санитарни материали за оказване на първа помощ, резервни части за велосипеда си и всичко, което би било необходимо за 5-дневен преход в планината.
  3. Никой участник няма право да изпреварва определения от организаторите водач на групата, нито да изостава зад определения за последен.
  4. При движението си по маршрута, никой от участниците няма право да изхвърля каквито и да било отпадъци.
  5. Всеки участник се задължава при евентуален инцидент да уведоми организаторите и при необходимост да окаже съдействие на друг участник в нужда.
  6. При евентуален отказ от участие в мероприятието, всеки участник е длъжен да уведоми организаторите за решението си и едва след това да се отделя от определения маршрут. В този момент той сам отговаря за доставката на багажа си от следващия бивак до новото му местоположение. Камионът няма да разнася индивидуални пратки.
  7. Подалите заявление за участие могат да се включат в мероприятието, само след като заявката им бъде одобрена от организаторите и бъде заплатена таксата за участие от 65 лева.
  8. Всеки участник има право на два вида багаж – който той си носи и този в камиона. Първият не е ограничен. За камиона можете да разчитате на 80 литра багаж и нито литър повече.

За всякакви допълнителни въпроси, всеки участник е длъжен да спазва указанията, дадени от организаторите.

Известно ми е, че организираният петдневен преход с велосипеди в района на гр. Смолян в периода от 5 до 9 август 2017 г., наричан „Перпендикулярна вселена 11“, е сериозно изпитание за духа и тялото и носи потенциална опасност за наранявания. Основните рискове могат да бъдат причинени от, но не само, терена, случайни предмети, оборудване, екипировка, личното ми физическо състояние, метереологични условия.

Нясно съм, че за успешното ми участие е необходимо да притежавам необходимите знания, умения, физически възможности и декларирам, че ги притежавам.

Известно ми е че е необходимо да участвам с изправен велосипед, подходящ за планински преходи и декларирам, че притежавам такъв.

Известно ми е, че нощувките ще са на открито в планината и декларирам, че притежавам необходимата екипировка за бивакуване на открито.

Във връзка с записването ми за участие в събитието заявявам, че аз и моите роднини няма да търсят отговорност от организаторите на събитието за физически травми, липси на имущество и всякакви други матрериалн и нематериални вреди и пропуснати ползи, които могат да настъпят по време на събитието или по пътя към мястото на провеждане на събитието.

Давам съгласието си да получа медицинска помощ при нараняване, травма или болест по време на събитието, да бъда траснспортиран от ПСС и съм наясно, че част от тези дейности се заплащат и част от рискове могат да бъдат застраховани.

Детайли

Начало:
05.08.2017 @ 10:00
Край:
09.08.2017 @ 17:00
Стойност:
65лв
Събитие Тагове:

Организатор

СНЦ Велоклуб Крива спица
Телефон:
+359 888 571 028, +359 886 437 703
Email:
info@kriva.org
Уебсайт:
http://kriva.org

Място

гр. Смолян
ул. Хан Аспарух 17-Б
Смолян, България
+ Google Map