Велопразници през 2023 г.

Димитър Щуров Новини

В началото на годината е обичайно да си разменяме пожелания за весели и безчетни велосипедни дни, за благи планински баири, за криви завои и здрави стави…

Спираме с красивите приказки, а вие хващайте календара и отбелязвайте датите, защото най-важните вело празници за 2023 г. са вече ясни.

Ще се кривим, изправяме, кривим, изправяме и така доста пъти. Стягайте се!

Перпендикулярен офис.

В центъра на вело-празничния календар е Перпендикулярната вселена – приключенско каране с диво бивакуване и организиран транспорт на багажа. През 2023 г. седемнадесетото ПВ ще се проведе от 1 до 5 юли. Всички почитатели на юлското слънцепосрещане ще могат да го направят с Крива спица от върховете на Централни Родопи. Горските духове на перпендикулярното измерение тази година ни обещават най-доброто от района, събрано в пет дни.

Началната точка все още не е избрана, но записването ще започне през втората половина на февруари. Както предишни години формата за регистрация ще е активна само 48 часа. Първите 100 получават право за участие автоматично, а от останалите, записани в рамките на посочения период, ще се тегли жребий. Накратко, ако имате късмет, можете да получите място и без да сте сред най-бързите 100. Мислете виц и се записвайте!


Месец преди това отново в околностите на град Лъки ще направим поредното издание на 101 Sерпентини. Дните са 10 и 11 юни, 2023 г. Почитателите на техничното каране ще имат възможност да обменят опит и умения по пътека с точно 101 тесни завои. Победителят е колоездачът с най-малко стъпвания, подпирания или падания по състезателните отсечки. Можете да избирате дали да карате или да се включите като маршали – едни усмихнати, но взискателни хора, които се забавляват, докато търсят кусурите на каращите.


Най-уникалното събитие от състезателния велосипеден календар в България си остава 24-часовия маратон по планинско колоездене. Всеки, който иска да пробва физическите и психическите си предели или пък просто желае да се забавлява с много приятели и семейството си, ще може да го направи на 9 и 10 септември край село Мътеница, Хисарско. Категориите засега остават същите, но обещаваме и някои леки оптимизации. Винаги може да е по-добре!

Има и такива дълги дни.

Най-честата възможност да празнуваме заедно магията на планинското колоездене в по-камерен състав остават Перпендикулярчетата. Те следват модела на великата Перпендикулярна вселена – за 2 или 3 дни сравнително малка група колоездачи обикаля и къмпингова сред планинските красоти на страната.

През 2023 г. Перпендикулярчетата ще имат шест издания и за всяко ще отворим отделно записване. Започват от месец април и ще приключат чак в края на октомври.

  • Из тракийските светилища 21-23.04.2023;
  • Родопски изглед 19-21.05.2023;
  • Земите на Орфей 07-09.07.2023;
  • Първенецът 05-06.08.2023;
  • Карлъка 01-03.09.2023;
  • Изворите на Арда 20-22.10.2023.

Подробната програма и дестинациите на тези малки, но запомнящи се изкривявания ще бъде публикувана скоро.


Най-отворената и спонтанна възможност да кривите спици с нас извън официалния празничен календар е “Крива спица кани”. Идеята да организираме еднодневни велосипедни обиколки за начинаещи продължава освен в района на Пловдив, вече и в Софийско. Следващи години очаквайте Бургас, Търговище, Севлиево и още красиви места и паланки.

Следете ни във фейсбук, за да караме празниците заедно!