Sпециален репортаж

Димитър Щуров Новини

Макар и да е много трудно да се определи велосипедния жанр на 101 Sерпентини, това наше събитие има Sпециално място в кривото ни сърце. То не е кроскънтри, защото почти не се върти. Не е спускане, защото не се гони бързина. Не е ендуро, защото все още няма специални колела, каски, раници, без които серпентини не могат да се карат… (има само такива велобагажници, но по този въпрос – по-нататък!).

101 Sерпентини е планинско колоездене, както Крива спица го разбира, т.е. криворазбрано каране 😉 Затова и толкова си го обичаме.

Затова и толкова се радваме на всички, които ни се вържат на акъла и влязат в играта.

С чупка

Главното условие е: пътеката и острите ѝ чупки, означени като специални отсечки, да се преминават единствено по очертаната траектория с възможно най-малко докосвания на земята и слизания от колелото.

Тази година, по време на второто издание на Sерпентините по уникалната пътека над град Лъки в Родопите бяха оставени само 169 стъпки, т.е. толкова пъти някой от 18-те състезатели пусна крак или отряза нерегламентирано някой от завоите.

За сравнение, по първите Sерпентини през 2017 г. на 16-те престрашили се участници бяха наложени 305 точки ДДS (данък дължими sерпентини), а най-изкусният в засуканото каране тогава Йордан Маджунков мина sпециалните отсечки с 8 нарушения.

Класирането през 2020 г.

През 2020 г. най-малко грешки по трасето допуснаха Николай Петков (Карайскаска) и Атанас Тодоров (Дишащия пътеки) – само 2. Наката обаче се оттегли от класирането, защото тези 101 sерпентини той ги е измислил. Любопитно е и, че победелият Николай по време на състезателното спускане успя да спука два пъти гума. Явно е помпал яко!

На второ място само с 3 прегрешения се класира Борис Петров (Извънземното), а веднага след него – пак с три гряха, но по-бавно време – Димитър Мънев (Несмемуизмислилипрякор).

Лауреатите на кривите завои

Определено нивото се е вдигнало и освен акуратните криви маршали (Безкрайна хвала и благодарности за тях!) край завоите на трасето се наложи да влиза в употреба и новата ни система за времеизмерване. Съвсем скоро тя ще влезе смело в BO4-а с премиерата си по страшните склонове на Враца.

Това Sпециално събитие можеше да бъде подкрепено само и единствено от най-Sпециалните велосипедни багажници IVTEC. Ако все още няма специални колела за sерпентини, то има такива багажници, да знаете! Този универсален автомобилен аксесоар за колела единствен досега от целокупната велоиндустрия успява да кара по нашите Sерпентини. Други ще се пробват ли?