790 Обиколки и не стигат…

Димитър Щуров Новини

Тази година на Четиринадесетото издание на 24-часовия маратон по планинско колоездене бяха направени 790 обиколки от 101 участници, по 10.5 км всяка, което прави

8,295 км за едно денонощие – от Мътеница до Чикаго, без назад. Толкова далеч не бяхме стигали! С изкачените метри – 197,500 – сме директно в орбита!

Не за първи път в соловата категория тази година стана победител Боян Бановски (26 обиколки) – чудим се кога ли младите и напористи маратонци ще постигнат неговата издръжливост, спокойствие и упоритост на трасето? След него се наредиха Йордан Стоянов (22) и Николай Начев (22). Разликата във времената между втория и третия остана под 15 мин. – наистина напрегната гонка.

С най-големите се измерваха и най-малките – сред децата най-много лончета по трасето направи Виктор Николаев. Заедно с него Никола, Мила и Михаил събраха усмивките на всички наоколо. В такива щастливи мигове всички усилия и малки неудачи добиват ясен, необорим смисъл.

По традиция щафетите сътвориха най-голямото шоу. Веселбата край огньовете, надъхването и закачките по трасето събират неслучайно най-много участници. Това издание експериментирахме с двойна щафета – нещо посредата между големия зор на солото и бързината и динамиката на четворките. Сега вече смело можем да заключим, че това е най-изцеждащата категория – кара се хем стръвно, хем много. До последно се осмелиха да карат две двойки – “Бързите педали от Банкя” (Борис Първанов и Иво Ройлев) с 29 обиколки и “Волтрон” (Стоил Тетимов и Николай Касаков), които се оказаха най-здрави – с 34 обиколки. Това е само с четири по-малко от победителите в четворната щафета Мамут 2 (Петър Матов, Бойко Танчев, Велизар Миланов, Кирил Анастасов), които се завихриха около трасето 38 пъти. Втори завършиха старите ни приятели от Виваком (Валентин Георгиев, Страхил Чернев, Цветомир Бочков, Станимир Статев), а Софийският планински клуб (Васил Динчев, Александър Киричев, Найден Трифонов, Антон Петров) стигнаха до третата позиция.

Не бива да пропускаме широките усмивки и стегнатото изящество, с което изцяло дамската щафета Пауър гърлс 🍻 (Димана Ганчева, Елисавета Гилина, Десислава Горчева, Мария Баева) ни караха да се обръщаме след тях цели 26 пъти… Всъщност обръщанията може да са били и повече, но нека това си остане обща, нерегистрирана тайна. Дамите ни доказаха за пореден път, че мъжете са лигльовци 😉

Изброихме победителите, но 24-часовият маратон е нищо без всички останали – каращи и просто обикалящи, жените, децата, приятелите и обикновените кибици, да не забравяме шумните купонджии. Духът, който се ражда в срещата между неподправеното спортно усилие, хъс и приятелската доброжелателност, окуражителните думи и безусловната помощ, ни кара да караме напред до следващото издание. 

Простете ни малките, навярно и по-големите несъвършенства, но дори и в организацията на тези уникални 24-часа в планината сме длъжни да запазим баланса между небрежната лекота на приятелството (да си го кажем направо – нехайството) и стегнатата строгост на организираното съревнование. Не знаем дали винаги успяваме.

Най-накрая, но може би най-гръмогласно искаме да благодарим на спонсорите, които избраха да ни подкрепят – състезатели и организатори – в нашето вятърничаво, но свободно и обичано хоби. Зад логата и фирмите има едни прекрасни хора, които с труда и продуктите си заслужават нашата лоялност на клиенти. Ценете ги!

  • Light Gas – За чиста и здравословна байк (и не само) среда;
  • Viaclima – Ние си избираме времето;
  • IVTEC – Точно за нас – алтернативните велосипедни багажници;
  • TimeScape – Стаи на загадките в Пловдив;
  • Pelta Brewing – Там винаги ще намерите някой от нас;
  • Pure H2O – Чистата вода, без която не можем;
  • Omsight – Oблечи се! Отиваме във Враца;
  • Velosiped.bg – “От … до” за нас и нашия велосипед!