Льо Мътеница за планински колоездачи

ivo Новини

Пънкар хванал златната рибка… Знаете ли го този виц? За бизоните? Във варианта на Велоклуб „Крива спица“ той започва така: „Планински колоездач хванала златната рибка…“ и си пожелал „Льо Мътеница“ – 820 пъти!

Общо толкова обиколки завъртяха на 5 и 6 септември край село Мътеница 110-те велосипедисти в рамките на 9-тия 24-часовия маратон по планинско колоездене.

Какво ли не е уникално на това мероприятие, но за 9-и пореден път физическото и психическото предизвикателство, приятелския дух, разнообразното и всеки път обновявано трасе, стройната и непринудена организация на „Крива спица“ привлякоха още повече участници от всички възрасти, велосипедни дисциплини, създадоха още повече обрати, напрежение, настървено и спортсменско съревнование за наградите на Decathlon, Velocity Bike Shop, Bikelab.bg, High5 и IVTEC.

Няма. Друго. Такова. Състезание!

В кралската соло категория при мъжете по прашното и горещо трасе втория най възрастен състезател Боян Бановски (48 години) от Велоклуб „Мамут“ за едно денонощие направи безапелационните 27 обиколки, равняващи се на около 283км с около 7420м положителна денивелация, като накрая му остана време и за 28ма , но конкуренцията му беше далеч зад него и той реши просто да почака финала последните час и половина. На втора и трета позиция останаха други от редовните „пациенти“ – Станимир Статев с 26 и Васил Рачев с 22 обиколки. Васко Рачев виждаме всъщност за 7ма година по трасето, като за 5та му се отдава да е на стълбичката, като веднъж успя да грабне и първото място. Престрашилите се да стартират в тази мелачка за физика и дух бяха общо 21.

Само 8 соло отбора от по двама състезатели се решиха да карат, но всички бяха доста подготвени и нахъсани и си спретнаха оспорвана гонка с няколко обрата. В крайна сметка двойката на Владислав Гюров и Борислав Йорданов от Клуб „Илчов баир“ спечелиха с 20 завъртания. Втори останаха Димитър Карабахчеив и Калин Веждаров от КК Варна с 19. Специални поздравления заслужи смесения отбор на Васил Василев и Ирена Стоянова отново от „Илчов баир“, които заеха трето място с 16 обиколки. При жените за Мария Баева-Петрунова бяха достатъчни 8 обиколки, за да си гарантира приза.

Най-горещо, най-забавно, най-шумно е винаги при щафетите. За първото и второто място най-силни аргументи и крака имаха съответно отбора на „BT Revolution“ с 35 обиколки и „Авител“ с 33. Третото място не се знаеше до последната обиколка, когато „Teletubbies“ от Габрово също с 33 но направени за половин час повече успяха да надделеят над митичните „Корояд“, които приключиха с 32 обиколки.

„Льо Мътеница“ е питие за всеки – с богат вкус, според желанията и възможностите на всеки планински колоездач. Дарява те с онова, което искаш и търсиш от планината. Зрее в началото на септември и се консумира само през едно много специално денонощие.

Този път го изпуснахте, но не го правете следващата година. Нека си го поръчаме 1000 пъти!

Ето и лицата на победителите …

Още интересни снимки и галерии ще намерите на фейсбук страницата на събитието.

И един интересен разказ на участник 🙂