"Кривмостстрой" – епизод първи

ivo Новини

Има такива идеи, които изглежда са зреели едновременно в главите на няколко приятели. Само чакат един да ги каже на глас и всички грабват инициативата с ентусиазъм.
Така се случи един неделен следобед след приятно каране от м. Копривките към с. Белащица. Милко подхвана идеята да ремонтираме дървените мостчета на туристическите пътеки над с. Марково. Всеки от нас, който е ходил последната година в този район, знае на какво бяха заприличали те след дългогодишна служба, под краката на пешеходци и гумите на колоездачи. Не само са неугледни, но вече са изгнили и доста опасни.

Идеята беше приета с възторг, без дори да се споменават практическите ползи от такова начинание: най-вече за безопасността на всички посетители на красивата родопска гора, но също – и жест на уважение към първостроителите на моста. Все пак, ако ние не се грижим за местата, които имаме удоволствието да посещаваме, кой ще го направи по-добре от нас?
Още следващата съботна сутрин бодра ‘ударна’ група ентусиасти се събрахме на „Манчова чешма” по пътя Марково-Гълъбово, готови да обновим първото мостче. То се намира на пътеката от вила „Иглика” към Марково, на 200м под чешмата. Освен всички необходими инструменти, носехме и здрави дървени греди, които щяха да станат основа на новия мост.

При стегната организация и добро настроение старият мост се прости с коварните изгнили клони, които дълги години му бяха служили за настилка. За около 4 часа упорит труд, той се сдоби с нови основи от здрави дървени греди, а под звънките удари на чука в гвоздеите (те едва влизаха в „железните” букови клони), получи връхна конструкция от свежа настилка и два нови подсилени парапета.

Останаха най-приятните занимания: обща снимка, пробно минаване с велосипеди и за десерт – поставяне на табелки, указващи какво направихме с доброволен труд на 26.11.2011г. членовете на „Крива спица” и приятели: Милко, Христо, Тошко Щ., Коцето (Ф.), Владо К., Пешо Т. и Златко.
След успешния първи опит, имаме намерение да продължим с ремонтирането на още няколко дървени мостчета по родопските пътеки, в полза на всички гости на планината.