"Кривмостстрой" – епизод втори

ivo Новини

Има такива идеи, които не са еднодневки. Така стана с идеята да ремонтираме дървените мостчета, по които най-често караме колела в Родопите.
След като в края на ноември обновихме първото, топлото слънчево време през декември 2011 ни подкани да поправим още едно. То беше предварително избрано, защото беше в окаяно състояние. Става дума за мостчето, по което минаваше трасето на последните две издания на 24-часовия маратон по планинско колоездене – между х. „Студенец” и х. „Чернатица”. Намира се долу в ниското, под дървените вилички и изглежда, че влагата и сравнително интензивният трафик са му повлияли зле.
В неделя, на 11 декември отново събрахме „ремонтната група” и потеглихме за „обекта”. Този път освен инструменти, всички бяхме взели и колелата, защото мислихме да покараме след като свършим работата по мостчето.
Първоначално идеята ни беше да сменим няколко изгнили греди и да приключим сравнително бързо. Но когато разчистихме гнилите подпори, се оказа, че всички са почти негодни. Не ни се искаше да оставим работата наполовина и решихме да подменим всичките. Наоколо имаше изобилие от дървен материал от нападали дървета, така че подбрахме подходящите по дължина и диаметър. Единственият местен жител, който целогодишно живее тук и знае всичко за „квартала” с бунгалата ни гледаше одобрително и ни разказваше местните истории. След около 3 часа работа получихме едно напълно обновено мостче с усилен парапет, което отново беше повод за гордо позиране пред обектива.

Разбира се, удоволствието стана пълно, когато „на влакче” – в колона един след друг, преминахме с колелата през новото мостче. Определено се държеше съвсем сигурно. Обещахме, че скоро ще се върнем и ще приковем отгоре метална мрежа, за да се избегне всяка възможност за подхлъзване по мокрите напречни клони.
Не си мислете, че сме приключили! През късната есен на 2011 само поставихме основите на една доброволна инициатива, с която да се погрижим за планината и хората, които обичат да се разхождат в нея. За идната 2012 сме набелязали още няколко „обекта” – дървени мостчета, които имат спешна нужда от нашата помощ.