"Крива спица" в MOVE Week Plovidv

ivo Новини

Имайки за цел да стимулира активния начин на живот, „Крива спица“ се включи в „Седмица на движението и спорта за здраве“ – MOVE Week Plovdiv 1-7.10.2012 г.

Ако от името не става ясно, това е международна инициатива, която се провежда над 20 градове в Европа и приканва да внесем повече движение в модерния ни заседнал начин на живот. Организацията на събитието в Пловдив бе дело на спортен клуб WOW SPORT Пловдив, съвместно с Община Пловдив, PTPI Smiles и много спортни клубове от града, които съставиха програма с над 50 събития и инициативи. Велоклуб „Крива спица“ успешно организира и проведе три мероприятия.

На 2 октомври – вторник – поканихме всички желаещи за една по-различна обиколка на Гребната база с велосипеди. Сборният ни пункт беше хангарите на Гребния канал, където се събраха около 40 души на възраст от 10 до 50 години.

В рамките на 1 час групата премина по лесен маршрут покрай река Марица, парк Отдих и култура и завърши на велопарк Пловдив със свободно каране по съоръженията.

Въпреки сезона на бодливите „бабини зъби“, прехода завърши без инциденти и лепене на гуми и с много усмивки.

За почивните дни бяхме приготвили още две събития за колоездачите, които щяха да предпочетат проведат последните горещи дни за тази година сред природата.

В събота – 6 октомври – проведохме на велопарк Плодвив школа за малки и големи деца съвместно с Valmont Bike Park – Боулдър, Колорадо, САЩ, където по същото време се проведе събитие във същия формат под надслов „Take a kid mountain biking day“. Обединихме усилията си с колегите зад океана за да превърнем деня в международен празник на планинското колоездене за деца. В нашата „школа“ се „записаха“ около 30 деца и младежи, които сформираха 3 групи с различно ниво на умения.

На всички участници в школата беше разяснено каква е правилната стойка и демонстрирани основни техники за управляване на планински велосипед.

Отделните групи бяха разведени през съоръженията на парка, като инструкторите на клуба показаха и обясниха на младите колоездачи какви са необходимите техники и умения за каране в пъмп трак,

преодоляване на балансовата секция

и прескачане на тейбъл топ скоковете.

Всеки един „ученик“ имаше възможност да изпробва и упражни наученото и най-вече да се позабавлява на велопарк Пловдив в един прекрасен октомврийски ден.

За неделния ден – 7 октомври – организирахме еднодневен преход в близката планина под името „Крива спица кани – каране за начинаещи“. На мястото на срещата се събраха над 50 колоездачи, на възраст от 7 до 57 години. За наша радост голяма част от участниците във велошколата проведена предния ден бяха дошли да упражнят наученото, което означава само едно: и те вече са заразени с вируса наречен „планинско колоездене“.

Маршрута на прехода премина през с. Марково, до което се достига по черен полски път, след което се качи до параклис св. Атанас над местността „Ремсова поляна“.

Там направихме голяма почивка за хапване и преди да сме се разтопили от жаркото слънце, се отправихме надолу към Марково и Пловдив.

За разлика от седмичната разходка в градска среда, в неделния ден се наложи да направим доста принудителни почивки поради спукани от тръни гуми. Това бе повод за своеобразен урок по отремонтиране на спукана гума.

Надяваме се да е било от полза за всички и винаги когато тръгват към планината с велосипед да са подготвени с необходимите инструменти, лепенки, помпа и резервна гума. Да не забравяме каска и добро настроение!

До скоро!