Велопарк Тракия

Дългото октомврийско лято ще зарадва младите колоездачи от район „Тракия” в Пловдив с ново място за спорт и забавление – на 18 октомври официално открихме „Велопарк Тракия” – велосипеден парк за деца, реализиран съвместно с Община Пловдив – район Тракия и ОП Градини и Паркове.

За нас, от велоклуб „Крива спица”, а и за цялата велосипедна общност в България това е един изключително успешен проект, защото е различен – при него инициативата и голяма част от изпълнението беше на Кмета на район „Тракия” г-н Костадин Димитров. Този общински ръководител намери правилния подход и точните партньори в лицето на „Крива спица”, като за по-малко от 3 месеца създадохме един нов притегателен център за младите жители на квартала.

Всичко започна някъде през горещия юли, когато г-н Димитров покани на разговор Христо Петров от клуба и с прости думи му каза: „Виждаш ли тази голяма камара пръст и този запуснат терен около нея. Можем ли да направим тук нещо за децата?” Скоро след това предложението беше обсъдено и се подготви идейния проект.

В края на лятото г-н Димитров мобилизира силите на една бригада от Общинско Предприятие „Градини и паркове”, които почистиха терена, а дизайнерите от „Крива спица” очертаха линиите на бъдещите велосипедни предизвикателства. След това, с помощта на техника и ръчен труд на общината и под наблюдението и с активното творческо и физическо участие на членовете на клуба, паркът изникна буквално за дни. Ентусиазирани от успешната работа с общинските служби, клубните членове създадоха още няколко допълнителни елемента.

В крайна сметка, въпреки че беше замислен като място за деца, всъщност „Велопарк Тракия” доби един по-сериозен вид и на него биха могли да се упражняват и по-големи колоездачи, защото има предизвикателства и към техните умения.

Площта на парка е близо 2 дка, на него има 2 основни секции: пъмп трак със средно ниво на трудност и ритъм секция с виражи, скокове и дървени мостчета.

Още преди официалното откриване, всяка вечер новият велопарк е оживен от десетки млади колоездачи, които се опитват да научат правилния начин на преминаване през елементите. Затова, когато членовете на клуба са на велопарка, те целенасочено събират децата и им обяснават основните техники, както и правилата за достъп, най-вече да се кара с каска и да не се блокират гуми по съоръженията.

С построяването на „Велопарк Тракия” съвместно с Община Пловдив – район Тракия, се гордеем, че създадохме един нов център за активни дейности и място за практикуване на любимия велосипеден спорт, като същевременно ги отдалечаваме от пороците на съвременната цивилизация.

В знак на благодарност за успешната съвместна работа Велоклуб „Крива спица“ подари на кмета на район Тракия – г-н Костадин Димитров ръчно изработено от велосипедни вериги и криви спици колело-сувенир, с пожелание успешно да продължава своя стремеж в превръщането на район Тракия и град Пловдив в още по-добро място за живеене.