История на проекта

26 май, 2012

Не спира да вали вече месец. На парка почти не се кара и целия е станал джунгла. От една страна хубаво … вече нямаме съмнения дали тревата ще се хване, има я в изобилие. Освен трева обаче си имаме и промишлено количество плевели от всякакъв вид и сорт, като някои вече достигат 2 метра!!! Ще трябва сериозно кастрене. Иначе използваме малкото слънчеви дни и мократа почва да направим някои дълго планирани ремонти и корекции. Попивиките и излитанията на някои скоци бяха променени. Направена им бе някаква псевдо отводнителна система, че да не се налага след всеки дъжд да се ремонтират. Започнахме и с някои сериозни корекции по големия пъмптрак.

25 март, 2012

Рампата на стартхил 1 е почти готова и резултата надмина очакванията… направо се хвърчииии. Междувременно положихме малко „канализация“, така че има изходи за вода на още 2-3 места в парка и малко да е по-лесно поливането.

17-18 март, 2012

Парка е възстановен, почистен и фризиран след зимния си сън. Отново си има и табели. Най-вероятно ще си има пак и чешма. Доста от овошките и храстите са се хванали. Нещо с тревата по насипите май не ни се получи, но ще има следващ опит.

Започна надграждането на стартхил 1. Съвсем скоро въпросния ще порастне с 1м за средния и големия скок.

Март, 2012

Парка лека полека се събужда след пърата си зима. Бая сняг имаше и все още е ужасно кално. Но не снега и калта се оказаха проблема. Със съжалние установихме, че зимата някой ни е потрошил вандалски чешмата 🙁  Дали ще има нова и дали ще е толкова хубава ще трябва да помислим. Тепърва обаче предстои парка да се оправя и използвайки все още мократа почва за да се дооформят някои неща. Да видим и какво от всичко дето насяхме се е хванало…

Ноември, 2011

Намазахме дървенията с безир и лак, а wallride-a стана приятно шаерн 🙂

Октомври, 2011

Макар и да е вече открит, работата по парка си продължава, макар и вече не с такива обороти. През изминалите седмици парка се сдоби с две кошчета за боклук и като цяло с радост може да се отбележи факта, че е все още се пази чистичко. Уви, някакви хулиганчета счупиха едната табела. 🙁

19 септември, 2011

Да ни е честито … парка е вече официално открит! Голямо весело се получи. Благодарности на всички дошли и всички онези, които хвърлиха толкова труд през изминалите 6 месеца.

1-15 септември, 2011

Парка вече си има големи информационни табели. Нордшора в дъното е завършен. Всички трънаци, храсталаци и саморасляци са разкарани. Падна и голямо разчистване на целия терен и наоколо с подходяща техника и помощници. Ефекта е повече от приятен. Наложи се да се постегне малко чешмата. И така… готови сме за официалното откриване. Гостите са поканени, музиката е поръчана. 🙂

Август, 2011

Финални приготовления и привеждане на парка във вид за откриването на 18.09 :). Работи се и по официалната информационна табела на парка. Тъжно но факт – въпреки основното почистване след 3-4 дена пак всичко е в боклуци идващи най-вече от хора нямащи нищо общо с парка и ползващи го само за кибичене… Радостен факт от друга страна – вече почти всички редовно каращи са с каски 🙂

2 август, 2011

Яко чистене + пръскане на плевелите, че нещо много се разпостряха. Изградихме си чешма… доста образцова :). Продължваме да редим неуморно тежки линии с тежки камъни по рокгардъна.

16-23 юли, 2011

Появи се още един дроп… с огромен камък на края :). Поработихме още по нордшора в дъното на парка – подрязване и закрепване на дървета и т.н. Дъжда който се изсипа след миналия път изчисти рокгардъна и сега той блести в цялата си прелест. Започнахме и лека полека със събирането на боклуците и поразчистването на терена от остатъците от работата.

9-10 юли, 2011

На рокгардъна му останаха още няколко камъка и е готов. След оправяне на 2 виража и изграждане на няколко „влизания“ бе завършен (поне на тоя етап) и големия пъмптрак.

8 юли, 2011

След нахвърляне на новите идеи за допълнения към нордшорсекцията веднага се хванахме да ги осъществяваме. Разнесохме и няколко тона камъни насам-натам. Остава сега от тях да се оформи и рокгардъна в цялата му прелест :).

3 юли, 2011

(ден за доброволци)

С последната налична за сега пръст започнахме няколко виража от 3тата третина на големия пъмптрак + се появи идея да се направят 2 влизания в големия пъмп от страна на малкия. Оформени бяха някои от старите бабуни и вече всичко се кара :). Сковани бяха и последните елементи от нордшорсекцията… скоро обаче се появиха идеи за нови:). Започна и усилена работа по рокгардъна. Голямо подреждане на камъни пада.

25 юни, 2011

(ден за доброволци)

Макар и в малко по-рехав състав работата по нордшор-зоната не спира. Едно по едно се появавят нови „катерушки“. Добрата новина за днеска е, че вече си имаме и течаща вода. Похвалихме се и на чичко Пийт.

14 юни, 2011

Големия пъмптрак на този етап е завършен. Последната му третина ще бъде добавена най-вероятно на есен. До тогава – каране и леки корекции. Съсредоточаваме се върху нордшор-секцията. Днес получихме и още един солиден „транш“ камъни за рокгардъна и нордшора.

11-12 юни, 2011

(ден за доброволци)

Доста работа се свърши уикенда :). Финализирахме Wallride-а, направени бяха попивки на скоковете, оформени бяха още няколко серпентини, донасипан бе още малко стартов хълм 2 и основното – следващия етап от големия пъмптрак почти бе завършен.

1 юни, 2011

(ден за доброволци)

Започва работата по nothshore секцията. Като за начало се появи „завивалката“.

7 юни, 2011

Wallride-а вече величествено се извисява в дъното на парка 🙂 Нова „придобивка“ – от днес парка се охранява от Алфасот. Уви, наложителна мярка.

30 май, 2011

(ден за доброволци)

Започва работа по wallride-a.

25 май, 2011

В синхрон с настаналите жеги и все по-осезаемата липса на вода ВиК започна работа по изграждане на чешма в парка 🙂

21-23 май, 2011

(ден за доброволци)

Използвахме почивните дни да отхвърлим доста работа по парка. Макар и нещата да не вървяха съвсем по план и да се наложи части от големия пъмптрак да се правят и преправят 3 пъти в крайна сметка успяхме да затворим на грубо първия му кръг. Междувременно на втория стартов хълм бяха наковани рампите за дроповете – 3 броя степенувани по трудност и височина. Изглеждат просто перфектно :). Следва да им се дооформят попивките. Направихме и няколко опита да започнем рокгардъна с големите камъни (60-80-100см.), но точното им поставяне с наличната техника и възможности се оказа по-трудно от очакването. Ще трябва да се преосмисли подхода 🙂

19-20 май, 2011

Подготвихме скелетата и дъските нужни за сглобяването на рампите на дроповете.

14 май, 2011

(ден за доброволци)

Неприятна новина – установихме, че някой ни е задигнал нарязаните дървени трупи, които бяхме получили от „Паркове и градини“ за нордшор зоната. Коментара е излишен … работата си продължава. Отново имахме доста помощници. Първата част от големия пъмптрак бе завършена на половина. Изглежда внушително дори и така :). На големия стартхил започнахме с оформянето на пътечка с предизвикателни серпентини и падове. Малкият пъмп-трак бе почистен от излишна пръст и буци и изглежда много по приятно. За финал поставихме и първия камък на рокгардън-а. <новината>

13 май, 2011

В този фатален ден решихме да започнем големия пъмптрак. Плана е за нещо наистина голямо! Ще се прави на части … 3 или 4.  Днес със спрей и колчета бяха маркирани основите на първата част, която би трябвало да се получи нещо подобно на пъмптрака от <Sea Otter 2010>.

11 май, 2011

Днес през деня беше оформен стартхил2 така че да може по него вече да се „редят“ разните закачки. Направи се захода от страната на wallride-а. Пристигна и първата „пратка“ камъни за бъдещия рокгардън (каменна река). Яки скали! Ще има и още 🙂 <новината>

7 май, 2011

(ден за доброволци)

Последните дни се изля доста напоителен дъжд… Малко повече от желаното от нас за леко намокряне на терена, та вчера не можеше да се работи поради сериозната кал. Днес обаче вече беше поизсъхнало и свършихме доста работа по изпипването на на малкия пъптрак. Още малко му трявба и е готов! Отново бяхме на две групи, като втората група положи основите на wallride-а в края на скоковете.

30 април, 2011

(ден за доброволци)

Съсредоточихме се в довършването на линията със скоковете. Дооформени бяха попивките на 2ри и 3ти скок. Над 20 човека се включиха в оформянето на 4тия скок (само за 2 часа! … надобряхме). Четирите тейбъл-топ скока вече са готови. Паралелно с това бяха утъпкани задните и страничните склонове на стартхил 1. Получихме още 7-8 камиона пръст от близкия строеж, с които продължи донасипването и оформянето на стартхил 2.

29 април, 2011

След закучването с пръста сега се закучи положението с водата. Многото обещания от различни страни за сега все още не са донесли реална вода на терена, а става все по сухо и горещо. Поляхме с една водоноска, за да може на следващия ден да се продължи работата по скоковете.

22 април, 2011

(ден за доброволци)

Отново над 30 човека с желание за работа на терена. Този път се разделихме на 2 групи. Едната група се погрижи скок 2 и 3 да видят бял свят, а другата успя за един ден да приключи оформянето на грубо на малкия пъмптрак. От една страна сериозно постижение, от друга се видя колко много работа има още. <новината>

21 април, 2011

С малкия багер бяха оформени на грубо и подготвени за ръчна работа насипите за скок 2 и 3.

15 април, 2011

(ден за доброволци)

Първия ден за работа с доброжелатели и мераклии извън клубните редици и над 30 колоездачи (повечето младежи и подрастващи) участваха в дооформянето на стратхил 1 и първия скок. С малък багер започна грубо оформяне на 2рия скок, а с виброваляк беше заравнена и утъпкана пръстта върху пъмптрак-зоната. Очертахме периметъра на малкия пъмптрак. Денят приключи с усърдно тестване на стартхила и първия скок.

Неочаквано големия интерес определено ни зарадва, но и показа нужда от закупуване и изработване на още инструменти.

13 април, 2011

При наличието на толкова много пръст решихме да си позволим лукса да засипем с нея целия терен на бъдещите пъмптракове с цел в последствие да бъде изравнен качествено и да се получи една добра основа за бъдеща работа.

12 април, 2011

Стартхил 1 беше насипан още с почти метър и вече стърчи поне на 3 метра над поляната.

10 април, 2011

Паралелно с насипването на пръста комбиниран багер оформяше елементите. Стартхил 1 е вече малко над 1 метра, стартхил 2 се оформя и утъпква, първия скок е оформен на грубо и бяха направени първите тестове. Стана ясно че стартхиала за скоковете ще трябва още да се вдигне на височина и скоковете малко да се скъсят.

9 април, 2011

След отпадане на предварително планираните източници на пръст и спешно търсене и обсъждане на алтернативи намерихме чудесен нов източник, който надмина като качество и количество очакванията ни 🙂 Последва грубо разграфяване на терена и за 3 дена бяха докарани 160 камиона пръст, която вече видимо маркира основните елементи на парка. Цялата процедура донякъде реши и проблема с тревата и ниските храсталаци, които бяха прилежно отъпкани от тежките самосвали.

6 април, 2011

Докато изчакваме изясняване на усложнилата се ситуация около предвидените източници на пръст първите няколко камиона с основния материал дадоха начало на бъдещия стартхил 2. Със съдействието на „паркове и градини” получихме и нарязани дървени трупи за бъдещата норд-шор зона. Обещаха да дадат още 🙂

12 март, 2011

Време беше да дадем и официалния старт по изграждането на парка – сложихме временната информационна табела с допълнителен илюстративен снимков материал. С лазерна рулетка бяха замерени и отбелязани основните точки маркиращи краищата на отделните зони. <новината>

5 март, 2011

След две години работа по документи, разрешителни и намиране на финансиране най сетне дейността се прехвърля на терена. Разчистихме като за начало буренясалата поляна от храсталаци и саморасляци. Обсъждат се варианти какво да се прави с високата трева и по-дребните храсталаци.