Велофест Пловдив 2013

ivo Новини

Най-велосипедната неделя в календара на град Пловдив – 19 май 2013 г.

„Крива спица“ е основният партньор в организацията на „Велофест Пловдив 2013“. Тази година програмата на феста е наситена с разнообразни активности за всички бъдещи и настоящи любители на велосипедите.

Масово шествие, уроци по каране на една гума (моносайкъл), планинско колоездене са само част от инициативите в третото издание на Велофест Пловдив 2013. Той ще се проведе тази неделя, 19 май. Най-мащабното вело събитие в България е с изключително пъстра програма, която включва още фотоизложби, кино прожекция, вечерно колоездене.

Фестивалът се открива в 9.30ч. на Велопарк Пловдив, където ще се проведат демонстрации и обучение по планинско колоездене на клуб „Крива спица“. Масовото велошествие е веднага след това. Лъчът от колоездачи ще тръгне от Братската могила, която е сборен пункт преди двуколесния парад, ще премине през основни пловдивски булеварди, за да завърши в Цар Симеоновата градина.

Важен акцент в тазгодишния фест е благотворителна акция за събиране и даряване на ненужни велосипеди и велосипедни части. Колелата ще бъдат стегнати от майстор Краси Стоицов в неговата велоработилница и в последствие ще бъдат дарени на деца в неравностойно положение в нашия град. А частите ще бъдат дарени на сдружение ‘Ре-Акт’ и инициативата им за провеждането на велокурс във ВУИ „Ангел Узунов“, гр.Ракитово.

Ето и пълната програма на Велофест Пловдив 2013:

09.30 – 11.00 ч. Демонстрация и отворено обучение по планинско колоездене на клуб ‘Крива спица’ – Велопарк Пловдив (Розариума в парк ’Отдих и култура’ зад Братската могила)

10.45 ч. Събиране пред Братската могила за масовото велошествие

11.00 – 12.00
 ч. Масово велошествие по централни улици и булеварди на Пловдив по маршрут от Братската могила до Цар Симеоновата градина

12.00
 ч. Изложба на сдружение ‘Байкария’ – ‘Баташка планина – зеленото богатство на Родопите’ – пред Община Пловдив. Изложбата ще е активна до 30.05.2013 г.

12.00
 ч. ‘Да се научим да караме колело на една гума – моносайкъл с Яшо’ – Цар Симеоновата градина

12.00 ч. Изложба ‘Докосване до Хималая’ от велоекспедицията на сдружение Байкария – artnewscafe, ул.’Отец Паисий’ 38. Изложбата ще е активна до 26.05.2013 г.

18.00 – 18.30 ч. Презентация на проекта ‘Баташка планина – зеленото богатсво на Родопите’ на сдружение Байкария – Дом на науката и техниката (бившето ‘Лъки синема’)

18.30 – 19.15 ч. Прожекция на документалния филм на едноименната организация ‘With My Own Two Wheels’ – Дом на науката и техниката (бившето ‘Лъки синема’)

20.00 – 21.30 ч. Вело вечер: каране по залез слънце по тепетата и нощна обиколка на Гребната база*
Сборни пунктове: 20.00 ч. – градинката на Бунарджика; 21.00 ч. – Братската могила
Задължително условие в тази дисциплина – каране с предна бяла и задна червена светлина и каскa.
Подбраните маршрути са препоръчителни и всеки участник носи сам отговорност за своите действия.

21.30 ч. Вело афтърпарти в клуб Грамофон