Рила

Карания, бутания, носения... за предпочитане са първите.
... и да не забравим ... ядения, пияния и прочие хубавини.
Потребителски аватар
Щуров
Мнения: 1324
Регистриран на: пет дек 19, 2008 11:51
Местоположение: София
Контакти:

Рила

Мнениеот Щуров » съб юли 06, 2013 20:34

Споменах в "пиринската" тема: ето я и идеята на Любчо. Програмата може да се насити и допълнително, стига да има желание :mrgreen:
От началото на годината карам по работа... и все хубави карания са, ама по работа. Това лято мисля да покарам и за почивка, при това доста активна почивка. Плановете все още са съвсем мъгляви, ама затуй ги споделям, щото зависят и от намирането на компанията, та да си каже кой кога и за какво би бил свободен, та да се съобразя доколкото мога.

Почивка Говедарци
Както знаете, с Коцето и Тишо бяхме там тъкмо в края на юни и намерих поредните хубави маршрути, които заедно с предходно откритите тепърва ще описвам и публикувам цяло лято.
Това, което все още не знаете, е, че хотелът се оказа не само много приятен, но и със страхотна оферта - 25 лв. струва нощувката със закуска и вечеря!
При това положение просто не мога да се сдържа да не отида пак за 4 дни (три нощувки), като този път ще карам предимно по вече проходени маршрути, т.е. няма да работя. Програмата, по-специално, я виждам по следния начин:
Ден 1 - ранно отиване, каране по маршрут: Говедарци - хижа Вада - хижа Пионерска - качване с лифта до рилски езера - избутване до Раздела - спускане по Зелени рид. Голямо, тежко каране, но не най-тежкото. Спускането е дълго, много разнообразно, в горната част е по-скоро лесно и скоростно, в гората пътеката става по-технична, макар че продължава да е бърза. Като цяло е Т4.
Ден 2 - разпускане - или със спускане в байкпарк Боровец (по-вероятно), или с малък ХС маршрут между Говедарци и Мальовица.
Ден 3 - Най-тежкото каране. Говедарци - Мечит - Поповокапски преслап - Йончево езеро - Мальовица. Около 40 км от най-тежкия планински терен. Пътеката надолу е нещо като 8-9 км, Т5. Ще трябва да тръгнем доста рано за това каране.
Ден 4 - отново спускане в Боровец (включително е възможно и каране по пътеката от хижа Мусала към хижа Чакър войвода) и разотиване кой откъдето е.
Първоначалната ми идея беше тази почивка да я направя още през юли, защото са по-големи дните. Щуров обаче ми каза, че кривоспиците, пък и той, имат желание за нещо подобно, но по-скоро през август. За мен не е проблем, така че предлагам на споменатата ударна група да се разберем за някакви дати през първата половина на август.
Както виждате от програмата, принципно е възможно да се направи и за 3 дни, обаче е по-добре да си предвидим един ден за лошо време...
Важно! В посочения хотел "Искър" уикендите са ангажирани кажи-речи през цялото лято, така че така планираната почивка ще трябва да е през делнични дни (най-добре е вторник-петък), за да има места за по-голяма група, ако се съберем. За мен също делничните дни са по-удобни по ред причини, включително и заради липсата на туристи по пътеките (особено за маршрута през Рилските езера).

Почивка Пампорово
Тук нещата са от ясни та по-прости - събираме се, отиваме за 3-4 дни в Пампорово и се разцепваме от каране. Моята лична програма ще е нещо като 2-3 дни каране по трасетата и един ден за едно голямчко ХС каране по маршрут Пампорово - Перелик - пътеката към Ледницата (от ПВ4) - връщане до Пампорово по панорамния път. Не съм го мери като километри, но си е целодневно каране, а пътеката е една от най-добрите, които някога съм карал.
Отново предпочитам да е в делнични дни, но може и някой уикенд да закачим, в който няма да съм ангажиран. При положение, че Говедарци засега е планирано за август, Пампорово може да го направим още през втората половина на юли, да речем през последната седмица.

Който желае да се включи в някоя от тези почивки, да пише тук и да пише кога може. Предварително казвам, че няма да мога да се съобразя с всички и в крайна сметка ще ги насроча според това кога на мен ми е най-удобно, но поне за Говедарци е важно да се сберем една ударна група. :D
Изображение

Потребителски аватар
outfaced
Мнения: 7031
Регистриран на: ср яну 16, 2008 23:44
Местоположение: Кършяка
Контакти:

Re: Рила

Мнениеот outfaced » нед юли 07, 2013 21:21

Еееее, Любо да нарече ден 1 "тежко каране" :shock: Това се прави за един ден с носене и без лифта ... пробвано е. Честно казано Зеления Рид е може би едно от най скучните карания в Рила. Пак доколкото в Рила може да има скучно :D Там ми беше беше мерак да се сурна обратно покрай езерата. Уикенда е абсурд заради много народ, ама през седмицата ...
Ден 3 съм го слушал, че било харно маршрутче ...
Инак за Боровец-байкпарка аз лично съм пас ... в. Шатър - х. Чакър Войвода може :shifty:

Потребителски аватар
Щуров
Мнения: 1324
Регистриран на: пет дек 19, 2008 11:51
Местоположение: София
Контакти:

Re: Рила

Мнениеот Щуров » нед юли 07, 2013 22:25

Ден 1 тръгва от Говедарци, може да се направи и през Лакатишка Рила, ако ти се види нетежко ;)
харно маршрутче ...
Оптимист :lol: Лично за мен Ден 3 си е "задължителен".

Както стана дума и преди това, предложеното от Любо е само повод за размисъл. Тъй че... споделяйте размислите и страстите си. Не само Владо.
Изображение

Потребителски аватар
outfaced
Мнения: 7031
Регистриран на: ср яну 16, 2008 23:44
Местоположение: Кършяка
Контакти:

Re: Рила

Мнениеот outfaced » пон юли 08, 2013 06:50

Абе липсват набези на района Сапарева Баня :think:

Потребителски аватар
Щуров
Мнения: 1324
Регистриран на: пет дек 19, 2008 11:51
Местоположение: София
Контакти:

Re: Рила

Мнениеот Щуров » пон юли 08, 2013 09:15

Нищо не пречи вместо да се ходи в Боровец, да се ходи към Сапарева баня и прилежащите села. Там има мат'риал.
Важното е да се разберем дали се приема като цяло концепцията с постоянна база или по-скоро искаме преход? Подозирам, че няма единно мнение по въпроса? :whistle:
Изображение

Потребителски аватар
abs
Мнения: 3510
Регистриран на: чет яну 17, 2008 10:52
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Re: Рила

Мнениеот abs » пон юли 08, 2013 09:39

Еееее, Любо да нарече ден 1 "тежко каране" :shock: Това се прави за един ден с носене и без лифта ... пробвано е. Честно казано Зеления Рид е може би едно от най скучните карания в Рила. Пак доколкото в Рила може да има скучно :D Там ми беше беше мерак да се сурна обратно покрай езерата....
Подкрепям с 8 ръце! Миналата година го вървях пеша и точих лиги на тоя маршрут, ама в обратна посока - качване по Зелени рид и спускане през езерата. При спускането по Зелени рид се губи голяма част от денивелацията в прав, скоростен и скучен участък по билото. В гората е игриво, ама кратко. Виж откъм езерата има много игра ;)
Да не говорим, че правия и скучен участък може да се кара нагоре 60%, че и отгоре...

Потребителски аватар
Щуров
Мнения: 1324
Регистриран на: пет дек 19, 2008 11:51
Местоположение: София
Контакти:

Re: Рила

Мнениеот Щуров » пон юли 08, 2013 09:54

Едно от основите съображения за спускането през езерата е, че там се охранява доста строго. Статутът на рилските карания, по принцип, не е много ясен... а в резервата са правени забележки. А пък спускенето през езерата без спускането през Скакавица (което пак попада в резервата) е като Родопите без "равно". :dance:

Но като речи Горския... идва ми и една друга идея. Изкачване през Зелени рид, билно към Кабул, спущане към Ташманда и после якия рок'н'рол към Овчарци. Спускане до самозабрава. :liar:
Изображение

Потребителски аватар
outfaced
Мнения: 7031
Регистриран на: ср яну 16, 2008 23:44
Местоположение: Кършяка
Контакти:

Re: Рила

Мнениеот outfaced » вт юли 09, 2013 19:29

E това вече ша е много злобно :dance: ... само кой ще дойде да ни забере после.
Ку можем да спазарим някъв транспорт до долна станция на лифта, от там да си се приберем сами. Няма и 20км в едната посока.

Потребителски аватар
bikezilla
Мнения: 5030
Регистриран на: чет яну 17, 2008 19:59
Контакти:

Re: Рила

Мнениеот bikezilla » ср юли 10, 2013 08:14

Ами аз съм по-скоро в настроение за "преход" ... т.е. не с постоянна база а от хижа на хижа. Постоянната база с логистични упражнения а'ла лифтове коли и прочие съм склонен да я продам за романтиката на прехода :) Тъй де ... нали говорим за 'Перпендикулярна Рила' ;)

Също така поради няколко съображения (контузия, банско джаз фест+пирин в началото на август) - предпочитам края на август.

И не на последно място, понеже аз все пак 'работя' и ми се води сметка за дните, предпочитам комбинация с уикенд, без значение дали ще е пнд/вт или чтк/птк.

п.п. Зелени рид надолу е скука.

Потребителски аватар
Щуров
Мнения: 1324
Регистриран на: пет дек 19, 2008 11:51
Местоположение: София
Контакти:

Re: Рила

Мнениеот Щуров » ср юли 10, 2013 10:52

За четиридневен преход измислих следната перпендикулярна Рила (с високопланинско спане):

Ден 1: Изходна точка Говедарци (а една кола отива до Сапарева баня): през Лакатишка Рила качване до Зекирица, леко спускане до Ловна и по Зелени рид до х. Иван Вазов (спане) - дълго и нелеко каране;

Ден 2: х. Иван Вазов спускане по рида Баучер или по Дългия рид. Първото някои от вас вече го знаят, а второто е по-трудно и много зависи в какво състояние е тази година пътеката по откритите части на рида, т.е. има мегдан за избор. Слизането в гората до Рилски манастир има участъци с повишена трудност и красота :whistle: Качване по пътя и пътека до х. Рибни езера (спане).

Ден 3: Бутането и носенето може да започне сега... което обаче ще се изплати няколко пъти: изкачване до в. Водни чал и якото спускане до Кобилино бранище, избутване до Поповокапски превал и спускане през Йончево езеро към ЦПШ Мальовица, рилско равно до х. Вада и после по пътя до някоя от хижите около Паничище, препоръчвам Гюндера (спане). Може да се спи и на ЦПШ-то или пък краткото изкачване до х. Мальовица (по-романтично е спането там).

Ден 4: От Мальовиците (вж. по-горе) или от Гюндера... Може с лифта, може и иначе до езерата, после бутане/носене до Кабул, и през Ташмандра в Овчарци/Сапарева бяня. :violin: Хубавото е, че този ден може да се съкрати като отпадне качването до езерата и Кабул, а се отиде направо към Зелени преслап и Ташмандра.

:shhh:

П.С. Като се замисля нищо не пречи да се тръгне баш от Сапарево, качване до билото на Лакатишка Рила и същото до Ловна и Зелени рид. Няма нужда да се тръгва от Говедарци.
Изображение

Потребителски аватар
outfaced
Мнения: 7031
Регистриран на: ср яну 16, 2008 23:44
Местоположение: Кършяка
Контакти:

Re: Рила

Мнениеот outfaced » ср юли 10, 2013 12:36

найс :) Примамливо определено.
Ама амбициозничко. 3 ден ми се ще сметна денивелацията. Помня първото бутане ... второто май му е двойно. :think:


Само при мен каквото и да става може да се само първите 2 седмици на август ... после вече надали ще мога да взимам отпуска, ако и да имам и шефа да няма нищо против.

Потребителски аватар
Щуров
Мнения: 1324
Регистриран на: пет дек 19, 2008 11:51
Местоположение: София
Контакти:

Re: Рила

Мнениеот Щуров » ср юли 10, 2013 12:40

Второто към Поповокапски превал не е повече от предишното към Водни чал в никакъв случай.
Изображение

Потребителски аватар
Щуров
Мнения: 1324
Регистриран на: пет дек 19, 2008 11:51
Местоположение: София
Контакти:

Re: Рила

Мнениеот Щуров » ср юли 10, 2013 13:48

Какво око имам само! :dance: Направо красота и изящество! ;) Първият ден, както и написах, Русев, е най-тежкият - около 2000 дини в гъза. Останалите се движат около 1500 и по-малко.
RilaPU-1.gdb
(126.35 KиБ) Свален 36 пъти
Изображение

naka76
Мнения: 900
Регистриран на: чет яну 17, 2008 07:29
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Re: Рила

Мнениеот naka76 » ср юли 10, 2013 16:46

Густо! Ако съм свободен идвам.

Потребителски аватар
outfaced
Мнения: 7031
Регистриран на: ср яну 16, 2008 23:44
Местоположение: Кършяка
Контакти:

Re: Рила

Мнениеот outfaced » нед юли 14, 2013 20:32

Какво око имам само! :dance: Направо красота и изящество! ;) Първият ден, както и написах, Русев, е най-тежкият - около 2000 дини в гъза. Останалите се движат около 1500 и по-малко.
RilaPU-1.gdb
Начи ако тая работа стане ще е направо грандиозно ...
Все пак малко забележки и питанки.
Ден 1 е убийствен. За мен поне съм сигурен, че в тоя му вид няма да го преживея. Или ако преживя него то следващия няма да мога да стана :D Та викам да си намерим транспорт до станцията на лифта. От там продължаваме както е маршрута. Събират се 1300м ... ядва се.
Ден 2 ... нечовешки :shock: ... 1500м надолу на екс със среден наклон над 20% ! Щуров, тва сте го карали ... трябва ли да си носим резервни накладки за тоя участък :lol:
Ииии послед вземи тия 12км и +1000м :D Половината май са асфалт. После как е? Кара ли се?
Равносметка за деня +1500м :doh:
Ден 3 Предвид предния ден и това, което ни чака на следващия аз съм против романтичните забежки към х.Мальовица и викам да си останем на хотела и да се поосеферим. Така за деня ще сме само с +1000м (и с -1600м :dance: ). До хижата има едни +300м, които някак си с нищо не се оправдават. По спомен е черен път, който даже няма да прави и кеф на обратно на следващия ден.
Ден 4 ... мисля че ще имаме непреодолимо желание да ползваме лифта до езерата :roll: ... после вече е ясно :dance: С лифта остават +900м, без него добавяме към тях още +500м. Надолу над -2000м !!! Аз толкова на куп за един ден не съм спускал :shifty: :shock:

И за финал си се чудя ... аз за 4 дни в планината пеша съм с раница 50л и 13-14кг ... та как трябва да редуцирам това на половина. По всички хижи се надявам ядене има. Ама пак ... трябва да помисля :think: Как го праите вие тоя номер не знам.


Върни се в “Мероприятия”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост