Фестивал на реката и тепетата – репортаж

ivo Новини

Два прекрасни дни в града?! Звучи невероятно, но така си беше. Всичко започна с поканата на Константин Бандеров от фондация Кентавър Арт. Неговата идея за активни дни сред тепетата и реката, веднага ни грабна и започнахме да обмисляме как да се включим.

Планът беше съставен бързо и желаещи да се включат имаше! Първият ден предвиждаше каране из „зеленият тунел” на дигата покрай гребната, преминаване през въжения мост на река „Дерменка” и спускане до коритото на река Марица. Маршрута следва реката и скоро се отклонява към помпената станция. От там излизаме на гребния канал, но след 200м се отбиваме и навлизаме в горичката на розариума, където след поредица от завои, пътеки и полянки стигаме до велопарк Пловдив.

Така и стана, на 01.09.2012 г. групата се събра още преди уговорения час 09:30 пред хангарите на гребния канал. Тя беше много разнородна, но с настроение и усмивки тръпнеше в очакване на вело обиколката. Събрахме се над тридесет души, включително и младият отбор на ски клуб Канарите. След кратък инструктаж групата потегли по сенчестите пътеки на гребната. С добро темпо и настроение преминахме без затруднение целия маршрут за около 1 час и успешно финиширахме на велопарка.

Тук клубът беше организирал демонстрация по всички елементи на парка и обучение на желаещите. На най-голям интерес се радваха двата пъмптрака и тейбълтоп секцията, на които някои от малчуганите ни зарадваха със завидната си техника и умения!

Така неусетно се изтърколиха няколко часа и всички взехме решение да се преборим с жегата на брега на река Марица, където нашите приятели от Кентавър Арт бяха приготвили интересна програма.

На 02.09.2012 г. решихме да „превземем” Бунарджика и да се насладим на прекрасната гледка отгоре към града. След уточняване на някои правила за безопастност всички потеглихме нагоре. В рамките на двадесетина минути групата беше на заветния връх и с усмивки на лицата запечатахме момента с една фотосесия. Горе вече се забавляваха други участници във фестивала, които ни посрещнаха с поздравления и много музика. Разбира се всички очакваха спускането и не след дълго отново се събрахме и потеглихме надолу. Така завърши и този ден на открито с приятни спомени и вятър в косите.

На всички приятели ще кажем до нови срещи и се надяваме тази прекрасна идея за „Фестивал на реката и тепетата” да стане традиция в нашия град!

Снимки: Владимир Конушлиев, Христо Петров и Калоян Никонов
Текст: Христо Петров