Велопарк Пловдив

Още от създаването на “Крива спица” една смела идея окупира съзнанието на членовете на клуба – идеята за създаване на велосипеден парк за планинско колоездене в град Пловдив.

Визията зад тази идея е не просто място за каране на колело, а създаване на младежко пространство за велосипеден спорт на открито, който да се превърне в притегателен център за всички настоящи и основно средство за привличане на много бъдещи фенове на планинското колоездене и най-вече – подрастващи и младежи.

Така постепенно се оформя проектът “Велопарк Пловдив – планинско колоездене в градска среда”, със своите основни акценти:

 • Създаден с активното участие и доброволни усилия на целевата група на проекта – колоездачи от всички възрасти,
 • Със свободен, неограничен и безплатен достъп,
 • Съдържащ велосипедни съоръжения с различна степен на трудност, подходящи за всички нива на напредналост,
 • Обозначен с информационни табели, даващи информация за условията и начина на ползване на съоръженията във велопарка,
 • Естетически интегриран в паркова среда, с декоративно озеленяване,
 • Основа за провеждане на различни спортни и обучителни занимания и мероприятия,
 • С дългосрочен ангажимент за поддръжка и благоприятен ефект върху условията за активен начин на живот в град Пловдив

Инициативата черпи вдъхновение от набираща скорост в САЩ и Канада тенденция за изграждане на „Bike Skills parks“ (буквален превод – парк за велосипедни умения) в малки и големи градове с активно участие и доброволни усилия на местните колоездачни общности.

След многобройни разговори с различни звена на Община Пловдив, проектът получава подкрепата на Район “Западен”, който осигурява възможно най-подходящото място за такъв велопарк – 4 дка широка и слънчева открита площ в парк “Отдих и култура” – в непосредствена близост до най-голямата спортна зона на града – спортен комплекс “Отдих и култура”, по известен сред пловдивчани като “Гребната база”.

С решение № 378 от 23.09.2010г. на Общинския Съвет на град Пловдив и след подписване на споразумение за сътрудничество с Район “Западен”, сдружението получава правото да създаде “Велопарк Пловдив” на терен в парк “Отдих и култура”, като след изграждане на съоръженията същите стават собственост на Община Пловдив, а велоклуб “Крива спица” се ангажира с поддръжката и развитието на велопарка за срок от 4 години.

Сдружението се обръща към различни програми и източници на финансиране и намира подкрепа в лицето на Фондация “Работилница за граждански инициативи”, която подпомага проекта по програма “Общностно развитие и гражданско участие”с финансовата подкрепа на “Тръст за гражданско общество на Централна и Източна Европа”. Сдружението ще инвестира и собствени средства в изграждането на велопарка.

Към месец март 2011, повече от 2 години след първоначалното възникване на идеята, велоклуб “Крива спица” има всички необходими разрешения за започване на същинската реализация на “Велопарк Пловдив – планинско колоездене в градска среда.“

Концептуална схема

За да отговрим на потребностите на различните нива на напредналост и предпочитания на планинските колоездачи, във „Велопарк Пловдив“ предвиждаме:

 • Първи стартов хълм с поредица от 4 (5) скокове тип „тейбъл-топ“, всеки с 3 различни височини, съответно ниво на трудност и поредица от завои (с виражи и без)
 • Втори стартов хълм, с няколко (3) пада с различна височина, съответно ниво на трудност, спускане по камъни (rock garden), серпентини (switchbacks), и технично изкачване
 • „North shore“ и „Трейл“ зона с технични пътеки и препятствия от дърво и камък и пръст с различни нива на трудност
 • Малък пъмп-трак за начинаещи
 • Голям пъмп-трак, съставен от няколко отделни затворени форми с връзки между тях – за напреднали

Предвижда се поставяне на 2 информационни табели на двата основни входа на парка, декоративно озеленяване, кошчета за боклук, при възможност  и други декоративни паркови елементи.

Плануваното им разположение може да видите на концептуалната схема:

Презентационни материали

Допълнителна информация

История на проекта

Или в кратце как се случва всичко…


Прочети повече
Галерия на велопарка

Разгледай историята на велопарка в снимки


Виж галерията
Станете наш партньор

Ако желаете и имате възможност…


Прочети повече

Проектът се осъществява с помощта на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ по програма „Общностно развитие и гражданско участие“, с финансовата подкрепа на „Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа“.